Regizorul Sabin Dorohoi vine cu două noi premiere la Reșița Regizorul Sabin Dorohoi vine cu două noi premiere la Reșița
Luni, 22 ianuarie, de la 18.30, la Cinematograful Dacia Din Reșița, regizorul Reșițean Sabin Dorohoi va prezenta două filme: scurtmetrajul ”Sărbătoritul” și documentarul ”Banatul... Regizorul Sabin Dorohoi vine cu două noi premiere la Reșița

Luni, 22 ianuarie, de la 18.30, la Cinematograful Dacia Din Reșița, regizorul Reșițean Sabin Dorohoi va prezenta două filme: scurtmetrajul ”Sărbătoritul” și documentarul ”Banatul Montan – Episodul 1 – Drumul Romanilor”. În zilele următoare, documentarul va fi prezentat într-un tur al județului: marti 23 ianuarie, orele 18, la Cinema 3D Luna din Caransebeș și joi 25 ianuarie, ora 16, la Casa de Cultură din Oravița.

 Scurtmetrajul ”Sărbătoritul”, explică Sabin Dorohoi, e o continuare a filmului ”Calea Dunării”, cunoscut publicului prin videoclipul piesei Voltaj – ”De la capăt”, care a reprezentat România la Eurovision 2015 și a fost prima colaborare dintre Sabin Dorohoi și trupa Voltaj. În realizarea noului proiect,  ”Sărbătoritul”, Sabin a colaborat pentru a doua oară cu băieții de la Voltaj, care semnează soundtrack-ul filmului, cu o versiune specială a piesei ”Nu doar de ziua mea”. Tema noului scurtmetraj o reprezintă dramele cu care familiile românești se confruntă în urma despărțirii pentru o mai lungă perioadă de timp. Proiectul a fost filmat integral la Reșița, în februarie 2017 și toți copiii din film sunt din oraș.

Cel de-al doilea film este o surpriză pentru bănățeni, spune regizorul cărășean. Proiectul se numește ”Banatul Montan” și e vorba de primul episod dintr-o serie de trei documentare  turistice despre județul Caraș-Severin. Această trilogie ar urma să fie realizată de-a lungul a trei ani, câte un film în fiecare an. În cadrul premierei de luni 22 ianuarie, de la Cinematograful Dacia, vom vedea primul episod, realizat în anul 2017 și intitulat ”Drumul Romanilor”. Această primă parte a trilogiei propune descoperirea atracțiilor turistice din orașele județului, urmărind drumul legiunilor romane, în campania de cucerire a Daciei din anul 101. Seria ar urma să continue cu încă două părți: episodul 2 s-ar realiza în acest an,  iar episodul 3 în 2019. Dacă în primul episod din ”Banatul Montan” au fost promovate zonele citadine din Banatul Montan, pentru episodul 2 și 3 au rămas multe alte atracții și povești care încă n-au fost filmate: Munții Țarcu, Rusca Montană, Rudăria, Cheile Nerei, Calea Ferată Anina-Oravița, Carașova, Peștera Comarnic, Munții Semenic, Docnecea, Bocșa, Cascada Bigăr, Pârtiile de Schi, Valea Almăjului, etc.

”Banatul Montan – Episodul 1 –Drumul Romanilor” a fost un proiect foarte elaborat, pentru că au fost o serie de etape elaborate prin care filmul a trecut până la forma finală: a durat câteva luni până a fost adunată documentația necesară și s-a scris scenariul. Apoi două luni de filmări în tot județul. Și nu în ultimul rând, au fost încă două luni de post-producție până la finalizarea efectivă a primului episod. De aceea costurile pentru un proiect de o asemenea complexitate sunt destul de mari. Și cea mai grea etapă din realizarea filmului a fost finanțarea. Tocmai de aceea, pentru realizarea episodului 2, dorim să apelăm și la susținerea Bănățenilor! A tuturor celor care apreciează frumusețile din Munții Banatului sau care vor să descopere mai mult din cultura și poveștile acestui ținut. Oricine poate face o donație pentru sprijinirea următorului episod. Astfel în urma premierei din Reșița va fi lansată și o campanie de strângere de fonduri pentru continuarea trilogiei. Cei care vor sa sprijine acest demers printr-o donație, pot afla mai multe detalii pe pagina oficială a proiectului: www.wtscinema.com.

DB

 

 

IMAGINE_Sarbatoritul AFIS_Banatul Montan

image description

image description

 

 

 

 

 

IMAGINE_Banatul Montan-1

 

 

 

 

 

 

 

 

LINKURI UTILE

Trailer ”Sărbătoritul”

https://www.youtube.com/watch?v=_DNOfoDs1HE&feature=youtu.be

 

Trailer ” Banatul Montan – Episodul 1 –Drumul Romanilor”

https://www.youtube.com/watch?v=N70APVt31AI&feature=youtu.be

 

Daniel Botgros

Daniel Botgros

Ziarist profesionist din 1990. Activitate jurnalistică la publicaţiile Tinerii, Timpul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Sud-Vestul, Măsura, Ziua de Vest. Redactor la televiziunea Terra Sat, redactor şi realizator de emisiuni la Radio România Reşiţa, realizator de emisiuni la Banat TV. Activităţi în domeniul PR. Autor a patru volume, de proză, reportaj şi eseu și al unui volum de jurnalism. Studii de jurnalism şi comunicare.

%d blogeri au apreciat: