”Românii, cei mai apropiați genetic de îngeri” sau cum să lupți cu aceleași arme împotriva prostiilor online ”Românii, cei mai apropiați genetic de îngeri” sau cum să lupți cu aceleași arme împotriva prostiilor online
La elucubrații trebuie să răspunzi cu elucubrații și mai mari, pentru a devoala, într-un final, toate aceste ”informații” de care abundă mai ales internetul.... ”Românii, cei mai apropiați genetic de îngeri” sau cum să lupți cu aceleași arme împotriva prostiilor online

La elucubrații trebuie să răspunzi cu elucubrații și mai mari, pentru a devoala, într-un final, toate aceste ”informații” de care abundă mai ales internetul. Una dintre aceste năzbâtii – favorită în ultimii ani – este un fel de recuperare nătângă dar perfidă pentru cei cu creierul mai puțin antrenat, a unei false și kitsch măreții a românilor. De la faptul că adevărata Troia se află de fapt la Băile Herculane, că romanii și lumea latină în general vorbeau de fapt limba dacă, că românii sunt cel mai vechi popor din lume și din ei se trag toate populațiile europene, că în Bucegi există o poartă spre o altă dimensiune, că sub Carpați se află un oraș antic imens, tot acest concert de prostii cu pretenții de descoperiri științifice, nu fac altceva decât să introducă o confuzie păguboasă, cu precădere în rândul acelora care se rezumă la cititul pe net. Știm că unele ”informații” de acest fel pot pansa o anumită frustrare de popor ținut zeci de ani sub comunism cu istorii false sau deformate despre originea și apartenența sa dar ele nu pot înlocui realitatatea. Poporul român are suficiente calități pentru a sta cu fruntea sus în Europa și în lume și nu are nevoie de astfel de prostioare pentru a-și dovedi superioritatea în multe domenii.

Voiam însă să ajung la faptul că, în acest context, mă amuză maxim o nouă publicație online – socialistul.com, – având pe frontispiciu ”ziarul românilor social-democrați corecți, cinstiți, harnici și curajoși”. Câteva articole apărute aici acționează cu aceleași arme împotriva prostioarelor de pe internet, promovând un umor subtil. Culmea e că, potrivit multitudinii de comentarii din mediile de socializare, aferente acestor subiecte, cei mai mulți au înțeles că ele sunt reale, promovând astfel și amplificând enormitățile despre așa-zisa superioritate a poporului român. Materiale precum ”Testele de la Vatican confirmă: românii sunt cei mai apropiati genetic de îngeri”, ”Rușii testează arme seismice la marginea plăcilor tectonice românești”, ”Românii au testat cu succes prima ARMĂ TERMOBARICĂ din lume. România ar putea deveni în câțiva ani o superputere militară”, ”Cum au furat realizatorii Game of Thrones istoria DACILOR și au transformat-o într-un succes răsunător cu încasări de miliarde de dolari”, ”Canicula, pedeapsa lui Dumnezeu pentru festivalul drăcesc Untold” și așa mai departe, cu aparență de seriozitate, reușesc să fie de un umor autentic, de calitate. E nevoie doar să fim un pic mai atenți pentru a remarca umorul  și a avea o abordare sănătoasă față de prostiile care inundă internetul, unele publicații tipărite dar și audiovizualul.

Daniel Botgros

Daniel Botgros

Ziarist profesionist din 1990. Activitate jurnalistică la publicaţiile Tinerii, Timpul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Sud-Vestul, Măsura, Ziua de Vest. Redactor la televiziunea Terra Sat, redactor şi realizator de emisiuni la Radio România Reşiţa, realizator de emisiuni la Banat TV. Activităţi în domeniul PR. Autor a patru volume, de proză, reportaj şi eseu și al unui volum de jurnalism. Studii de jurnalism şi comunicare.

%d blogeri au apreciat: