Schelălăieli în umbra netului Schelălăieli în umbra netului
Că la adăpostul conturilor false de Facebook sau alte rețele de socializare, al adreselor de mail contrafăcute există multă lașitate și o lipsă crasă... Schelălăieli în umbra netului

Că la adăpostul conturilor false de Facebook sau alte rețele de socializare, al adreselor de mail contrafăcute există multă lașitate și o lipsă crasă de știință a dialogului, este deja, din păcate, un fapt evident. Dialogul civilizat, diversitatea ideilor, a opiniilor, a părerilor oneste, lasă locul unui șuvoi gros și negru de invective, înjurături, etichete nedrepte, jigniri, intoleranță, răutate. Multă răutate. Aidoma corbilor care se reped asupra cadavrelor, aidoma cetelor de jevruțe care schelălăie în cor, încercând să atace, doar vocal, un adversar mai mare, ”războinicii” în numele unei false înțelegeri a libertății de exprimare de pe net combat la adăpostul călduț al conturilor false. Nimic nu e ok pentru ei. Dacă faci, de ce faci, dacă nu faci, de ce nu faci? Un întreg ocean nestăvilit de imprecații demonetizante, mișto, batjocură, bășcălie se revarsă mai ales asupra persoanelor publice, asupra jurnaliștilor dar și asupra oamenilor simpli. ”Dialogurile” de pe net sunt pline de ofense, jigniri, catalogări de tot felul, impietând, după părerea noastră, asupra acesteri minunate invenții. Puțini utilizatori au curajul să comenteze de pe conturi reale, să-și asume ceea ce afirmă și să intre în dialoguri de idei și de păreri. Spațiul public virtual a devenit un loc imund, o zonă întunecată de care începi să ai tendința să te ferești. Dacă gazetarii, bunăoară, semnând ceea ce scriu cu numele lor, ori apărând la televiziune sau radio, își asumă producțiile lor, cu toată salba de consecințe ce pot deriva de aici, corul de detractori, nu. Ei stau comozi, la adăpostul anonimatului și își dau cu părerea despre orice. Dar, dacă ar fi păreri de bună credință, ar fi foarte bine. Numai că de regulă comentariile izvorâsc dintr-un lac negru ai frustrării, neputinței și tot felul de dorințe și pulsiuni reprimate. Așa că orice dialog pe aceste platforme e, din start, inegal, asimetric.

Ce se întâmplă atunci când din această zonă cineva face un pas înainte și devine proactiv? Așa apar site-urile de fake-news (știri false, contrafăcute, în traducere liberă), entități îndoielnice care vehiculează informații false, rău-intenționate. Acest fenomen sau cei care îl generează, fac eforturi serioase pentru a dilua forța informației autentice, documentate. Se creează astfel un talmeș-balmeș din care omul de bună credință nu mai înțelege nimic. Spuneam cu altă ocazie că am auzit oameni de bună factură care gândesc și vorbesc deja în aceste marote, ceea ce e cel puțin îngrijorător. Sigur, nu ne confruntăm numai noi cu acest fenomen, pentru că lupta împotriva fake-news și a manipulării abia e la început, în toată lumea. De aceea, în acest spațiu virtual complicat, plin de capcane, e bine să dispui de unele unelte, pentru a te proteja și pentru a-ți asigura informația corectă. A apărut în ultima vreme și o listă a site-urilor considerate că difuzează știri fake, listă pe care o reproducem și noi aici:

  fluierul.ro

vremuritulburi.com

nedreptate.net

 expunere.com

descrieri.ro

cunoastelumea.ro

activenews.ro

aflasitu.ro

infoAlert.ro

cyd.ro

efemeride.ro

nationalisti.ro

nasul.ro

nuv.ro

social-media-romania.eu

searchnewsglobal.wordpress.com

lovendal.ro

ziaristionline.ro

yno.ro

caplimpede.ro

secretele.com

napocanews.ro

stirinefiltrate.ro

dzr.org.ro

stiri-extreme.ro

ro.blastingnews.com

onlinereport.ro

obiectiv.info

dailynewsro.com

soim.ro

gandeste.org

recentnews.ro

eufrosin.wordpress.com

criterii.ro

reporteronline.net

lupuldacicblogg.wordpress.com

incorect.org

stireazilei.com

flux24.ro

deretinut.net

ziaruldegarda.ro

presalibera.net

teinformam.ro

perfectmedia.tv

stiriblana.pw

impactpress.ro

us24.ro

sokant.ro

comunitatea.stampenet.com

stirea.ru

oliviasteer.ro

comisarul.ro

luju.ro

exclusivenews.ro

infopuls.ro

invectiva.ro

explozivnews24.ro

alternativenews.ro

exclusiv24.ro

rol.ro

grupul.ro

stiripesurse.ro

romaniatv.net

antena3.ro

curentul.info

justitiarul.ro

stiri.rol.ro

dcnews.ro

rdo.ro

bzi.ro

         În aceste condiții, spun cei care sunt conștienți de pericolul manipulării, e bine să mizați pe variantele online ale ziarelor și publicațiilor cunoscute, fiind atenți, dacă alegeți ceva aparent obscur, să verificați echipa, datele de contact, sursele de finanțare și alte asemenea elemente care dau credibilitate unei entități media.

Daniel Botgros

Daniel Botgros

Ziarist profesionist din 1990. Activitate jurnalistică la publicaţiile Tinerii, Timpul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Sud-Vestul, Măsura, Ziua de Vest. Redactor la televiziunea Terra Sat, redactor şi realizator de emisiuni la Radio România Reşiţa, realizator de emisiuni la Banat TV. Activităţi în domeniul PR. Autor a patru volume, de proză, reportaj şi eseu și al unui volum de jurnalism. Studii de jurnalism şi comunicare.

%d blogeri au apreciat: