Europarlamentarul din Aro galben Europarlamentarul din Aro galben
Mircea Diaconu s-a aflat la sfârșitul săptămânii trecute la Reșița. Evident, cu deja celebrul său Aro 10 galben, decapotabil. Popularul actor, politician și europarlamentar... Europarlamentarul din Aro galben

Mircea Diaconu s-a aflat la sfârșitul săptămânii trecute la Reșița. Evident, cu deja celebrul său Aro 10 galben, decapotabil. Popularul actor, politician și europarlamentar s-a întâlnit cu câțiva dintre reșițenii interesați de viitorul lor în Europa, la o cafea sau, după caz, un fresh, pe o terasă din centrul municipiului.  Diaconu e singurul ales să ne reprezinte în Parlamentul European care face anual turul țării, într-un Aro 10, decapotabil galben, pe care, în josul parbrizului scrie, copilărește, ”Alo e cel mai tale”. Este un mod inedit de a ține legătura cu alegătorii, de a prelua probleme sau transmite la Bruxelles posibile ințiative. Dar, mai mult, Mircea Diaconu își propune de fiecare dată teme pentru deplasarea lui prin țară. De data aceasta tema a fost ”Pe urmele patrimoniului rănit”, cu trimitere directă, desigur, la obiective importante de patrimoniu rămase în suferință. Situație pe care Mircea Diaconu o cunoaște foarte bine, pentru că a fost, la un moment dat ministru al Culturii.

         La întâlnire au participat, însă, nu numai cetățeni obișnuiți, ci și primarul Reșiței, Ioan Popa, reprezentanți ai unor instituții culturale, ai mediului academic, consilieri locali și ingineri reșițeni, aflați în pensie dar, desigur, nostalgici după trecutul industrial al Reșiței. Mircea Diaconu, însă, a demontat aceste nostalgii, militând în schimb pentru rescrierea turistică și culturală a zonei. Diaconu susține că fiecare loc are și trebuie să aibe o poveste, altfel nimeni nu va veni aici să viziteze ariile pe care le considerăm deosebite.

         ”Aș vrea să vă constituiți într-un fel de celulă locală, care gândește, are creativitate și imaginație, eleborează eventuale strategii comune, le-a transmis Mircea Diaconu reșițenilor veniți să il întâlnească. Să elaboreze posibile scenarii pe astfel de temă, pentru că aveți locuri și obiective minunate. Dar, nu vă supărați, faceți ceva fraților! Nu putem sta așa și aștepta la infinit să gândească alții pentru noi. Eu după ce termin periplul acesta, am să merg și la alte niveluri, la minister, la primul ministru, pentru a le explica oportunitășile, mai ales pentru că în 2018 trebuie să gândim un pachet serios de propuneri pentru UE, în preambulul lui 2019, când vom deține președinția Consiliului Europei. Dar aceste lucruri trebuie gândite în spiritul identității naționale, repet, al identității naționale. E vorba de accesarea de fonduri europene cât putem de mult. Pentru că UE așa va funcționa: Depinde unde te încadrezi. Vrei mai mult, iei mai mult. Vrei mai puțin, asta e, iei mai puțin. Nimeni nu ne limitează și nu ne dă afară din Europa. Dimpotrivă.”

         Mircea Diaconu a cerut colaboratorilor săi să-i elaboreze un fel de ”tabel al lui Mendeleev”, de fapt un site pe care intri și te regăsești, apoi, din câteva click-uri ajungi la oportunitățile de finanțare românești sau europene. Este vorba de www.mirceadiaconu.ro/fonduri. Europarlamentarul a explicat că, cu cât sunt mai mari proiectele, cu atât sunt mai ușor de finanțat. Pentru Caraș-Severin, spune Diaconu, ar exista bune oportunități de finanțare pe itinerarii culturale, cum ar fi ”Drumul Fierului”, ”Drumul Nitului” sau ceva de acest gen. Există în Europa orașe care supraviețuiesc din obiective cultural-turistice întemeiate pe povești. Chiar o poveste de dragoste poate fi, arată Diaconu, o poveste de succes din acest punct de vedere.

         ”Cât despre Europa cu două viteze, cinci sau mai multe, nu e deloc așa. S-a ajuns la  nevoia de a flexibiliza acest organism, care e rigid, nu poate lua decizii imediate, e o procedură de consens sofisticată, explică Mircea Diaconu. Adică, dacă unul n-are chef, s-a oprit totul. Dar aceste proceduri se vor modifica din 2020, pe noua legislatură, vor fi mult simplificate. Așa că ideea e, cum spuneam, iei Europă câtă vrei și câtă poți. Nici măcar Marea Britanie nu vrea să plece de tot. Vrea și înăuntru, vrea și afară. Cât despre noi, unde mai găsesc ei piață de desfacere atât de bună? Dar noi n-am înghițit Europă, mai-marii noștri merg la Bruxelles și stau pe colțul scaunului, să nu cumva să deranjeze. Nu te oprește nimeni să faci ceva pentru că ești român, știu din proprie experiență. Dar avem așa o constipație.”

         Spre final, discuția a fost preluată de primarul Ioan Popa, care a solicitat sprijin în derularea la Reșița a unor proiecte cu tentă cultural-sportiv-turistică. Popa vrea să facă fântâna din centrul Reșiței, muzicală, dar până atunci s-a apucat de recondiționarea ei, pentru că instalația e praf, suține primarul, care joi a intrat sub fântână. Mai mult, pe funicular, dacă îl va prelua administrația locală, Ioan Popa vrea să instaleze sistem de bungee-jumping.

Daniel Botgros

Daniel Botgros

Ziarist profesionist din 1990. Activitate jurnalistică la publicaţiile Tinerii, Timpul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Sud-Vestul, Măsura, Ziua de Vest. Redactor la televiziunea Terra Sat, redactor şi realizator de emisiuni la Radio România Reşiţa, realizator de emisiuni la Banat TV. Activităţi în domeniul PR. Autor a patru volume, de proză, reportaj şi eseu și al unui volum de jurnalism. Studii de jurnalism şi comunicare.

%d blogeri au apreciat: