Rezultate finale în Caraș-Severin: PSD a ”ras” tot. Entuziasmul cel mai mare, la USR Rezultate finale în Caraș-Severin: PSD a ”ras” tot. Entuziasmul cel mai mare, la USR
Cu toate că în Caraș-Severin nu a reușit să facă pragul electoral pentru a intra în parlament, un partid absolut nou, USR, s-a clasat,... Rezultate finale în Caraș-Severin: PSD a ”ras” tot. Entuziasmul cel mai mare, la USR

Cu toate că în Caraș-Severin nu a reușit să facă pragul electoral pentru a intra în parlament, un partid absolut nou, USR, s-a clasat, în țară ca fiind al treilea partid în ordinea rezultatelor la vot. Așa cum eCronica a scris în seara alegerilor, candidatul la senat pentru USR, universitarul Miroslav Tașcu Stavre și colegii săi, au catalogat rezultatul obținut drept ”excelent”. Iată însă și rezultatele finale, potrivit lui Nicolae Amzoi, directorul Autorității Electorale Permanente Vest:

La Senat, PNL are 28,22%, PSD 48,68%, ALDE 6,06%, PMP 6,57%, USR 3,39%. La Camera Deputaţilor, PNL – 24,82%, PSD – 49,30%, ALDE – 4,90%, PMP – 7,06%, USR – 3,39%.

Revenind la USR, Miroslav Taşcu-Stavre a susținut luni o conferință de presă în care a comentat rezultatul alegerilor. USR a fost, de altfel, singura formațiune politică care la ora prânzului ”și-a revenit” și s-a întâlnit cu mass-media.

”USR, un partid construit, practic, de la zero, în 40 de judeţe, a reuşit să devină cel de-al treilea partid parlamentar din ţară, a spus Tașcu Stavre. După victoria colegilor de la Bucureşti, în primăvară, a urmat o muncă titanică de construcţie, o muncă titanică pentru a reuşi să strângem 300.000 de semnături pentru a fi prezenţi pe listele de candidaţi. Suntem acum al treilea partid parlamentar al României. Acest lucru ne onorează şi ne obligă. Încrederea pe care am câştigat-o în urma votului de duminică ne va mobiliza şi vom fi, probabil, grupul parlamentar al USR format din circa 40 de oameni, Camera Deputaţilor plus Senat. Dacă până acum unii dintre noi spuneau că nu facem politică, de mâine vom face politică în Parlament, aşa cum am făcut-o în Consiliul local de la Bucureşti, aşa cum am făcut-o în societatea civilă Salvaţi Bucureştiul. Uniunea Salvaţi România este, cumva, o continuare firească a unui proiect venit din societatea civilă. Am aşteptat cu emoţie, până astăzi, să vedem rezultatele pe Caraş-Severin, pentru că, la nivel naţional, scorul este unul excepţional, pentru că un partid nou a reuşit să obţină aproape zece procente. În Caraş-Severin, datorită celor care ne-au votat şi ne-au dat încrederea, suntem al treilea partid din judeţ. Rezultatele nu sunt finale (la ora declarației, n.n.), dar locul I este ocupat de PSD, locul al II-lea de PNL, iar pe locul al treilea sunt trei partide, şi anume, URS, PMP şi ALDE. Sigur că, având o listă de 28 de partide pe buletinele de vot, a fi în primii trei este mare lucru pentru noi. Vom încerca să creştem constant, pentru că, o dată ce USR are organizaţie solidă în Caraş-Severin este şi vremea construcţiei. Nu ştim, la acest moment, dacă Leonid-Marian Gorczynski va fi reprezentantul Caraş-Severinului în Parflamentul României, fiind vorba de o redistribuire la nivel naţional. Fără a avea rezultatele finale, USR Caraş-Severin a primit încrederea oamenilor într-o mare măsură. Un scor foarte bun a fost înregistrat în Caransebeş, de unde este Leonid-Marian Gorczynski, candidatul la Camera Deputaţilor. Am primit şi voturi în localităţi în care nu am ajuns.”

La rândul său, Leonid-Marian Gorczynski, candidat la Camera Deputaților, om de afaceri, a spus: ”consider că apariţia USR în Parlamentul României este un mare câştig pentru democraţie, chiar dacă la nivel local lucrurile nu sunt la fel cu cele de la nivel naţional. Noi suntem încrezători că avem şi pentru cine să continuăm acest proiect, nu doar alegătorii au cu cine. Noi suntem realişti, am plecat de la zero, dar unde am ajuns este un pas important. Vom încerca să atragem cât mai mulţi oameni alături de noi. Apreciem votul electoratului. Ne-am fi dorit, totuşi, ca un procent mult mai mare de oameni să se fi prezentat la vot.”  

Foarte curând, vor fi stabiliți, pe baza artimeticii votului, viitorii parlamentari de Caraș-Severin. Am preferat să nu speculăm, să așteptăm rezultatele oficiale și redistribuirile naționale.  

DB

Daniel Botgros

Daniel Botgros

Ziarist profesionist din 1990. Activitate jurnalistică la publicaţiile Tinerii, Timpul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Sud-Vestul, Măsura, Ziua de Vest. Redactor la televiziunea Terra Sat, redactor şi realizator de emisiuni la Radio România Reşiţa, realizator de emisiuni la Banat TV. Activităţi în domeniul PR. Autor a patru volume, de proză, reportaj şi eseu și al unui volum de jurnalism. Studii de jurnalism şi comunicare.

%d blogeri au apreciat: