wallstreet.com și sex.com wallstreet.com și sex.com
Cineva, un tip, pierdut acum deja în legendã, în mitul modern al internetului, a avut odată o idee genială: a cumpărat un domeniu pe... wallstreet.com și sex.com

Cineva, un tip, pierdut acum deja în legendã, în mitul modern al internetului, a avut odată o idee genială: a cumpărat un domeniu pe net pe care l-a intitulat www.wallstreet.com. Deci, oricine căuta ceva legat de bursă, de celebrele instituții financiare de pe la fel de celebrul bulevard american Wall Street, accesa automat site-ul individului. Numărul record de accesări i-au adus o nesperată publicitate pe sit – care, ironie, nu conținea mai nimic despre bursă – și l-au îmbogățit urgent cu milioane de dolari. O idee genială, în sinea ei, pentru că simplitatea denumirii domeniului n-a mai putut fi egalată. De ce? Pentru că domeniul era ocupat, nu-l mai putea cumpăra nimeni. Astfel, omul nostru a fãcut cu câțiva dolari, milioane de dolari, din câteva click-uri ale mouse-ului. Dar un alt tip a avut o idee și mai bună: și-a înregistrat domeniul www.sex.com. E uşor de imaginat ce s-a întâmplat după asta. Internauții din toată lumea au început să acceseze disperați sit-ul respectiv, cu speranța lubrică de a găsi acolo chestii care mai de care mai „hot“. Dacă vrei să intri pe un site de net ce conține teme legate de sex, e normal, nu, să încerci prima oară să tastezi adresa www.sex.com, pentru că, în primul rând, dincolo de domeniile. org sau net, com. rămâne cel mai popular. Tastând adresa în cauză, milioanele de useri (utilizatori, pentru cine nu e familiarizat cu neologismele introduse de utilizarea internetului) au ajuns pe site-ul tipului „genial“, care, surpriză, nu conținea decât ceva poze cu rol de reclamã. Nu te ducea nicunde, nu conducea spre niciun link și nici măcar nu era o pagină web serioasã. Era, în fond, o păcăleală. Care însă a început să-i aducã omului, dupã o vreme, milioane de dolari pe zi! Anonimul acesta a fãcut astfel câteva miliarde de dolari, fără nici un pic de osteneală, doar pe principiul că e suficient să postezi ceva legat de sex și te pomenești cu un număr copleșitor de accesări. Acesta e netul, aceasta e natura umană. E bine, e rău? Nu comentăm, pot s-o facã filozofii, moraliștii, sociologii. Spunem doar că orice click pe care-l facem zilnic pe net aduce surprize pe care nici măcar nu le intuim. Internetul e cu siguranță una din invențiile epocale ale omenirii, cu bune sau cu rele, și într-o zi vom fi total dependenți de el și de cine îl va putea controla. Dacã îl va putea cineva controla, pentru că sistemul este un autoreplicator de informație sălbatic, natural, de nestăpânit.

DB

Daniel Botgros

Daniel Botgros

Ziarist profesionist din 1990. Activitate jurnalistică la publicaţiile Tinerii, Timpul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Sud-Vestul, Măsura, Ziua de Vest. Redactor la televiziunea Terra Sat, redactor şi realizator de emisiuni la Radio România Reşiţa, realizator de emisiuni la Banat TV. Activităţi în domeniul PR. Autor a patru volume, de proză, reportaj şi eseu și al unui volum de jurnalism. Studii de jurnalism şi comunicare.

%d blogeri au apreciat: