Manipulare prin comunicare Manipulare prin comunicare
Vă declar din start că nu îmi doresc să citiţi acest articol ca pe o lecţie. Chestiunile teoretice nu îmi ies, drept dovadă că... Manipulare prin comunicare

Vă declar din start că nu îmi doresc să citiţi acest articol ca pe o lecţie. Chestiunile teoretice nu îmi ies, drept dovadă că scurta mea misiune de a face teoria jurnalismului cu proaspeţii angajaţi ai televiziunii Vest TV a eşuat după numai câteva săptămâni. Sau, chiar înainte de a începe, cum ar putea spune unii care au adus învăţători de la Timişoara. Se pare că mi-a ieşit ceva la partea practică, pe vremurile Terra Sat, când toţi novicii erau trimişi cu mine pe teren. Şi, sunt câţiva cu care mă mândresc. Să revenim. Aşadar, nu sunt bun la lecţii teoretice. Totuşi, mă risc, cum ar spune regele Hagi şi vă îndemn să meditaţi la cele scrise în următoarele rânduri.
Aud o ştire la TV. Preşedintele Iohannis, la doar o sută de zile de la preluarea mandatului, pleacă pentru o săptămână în concediu. Ce se induce subliminal? Că pe preşedinte îl doare la bască de popor, se duce la distracţie. Ni se spune doar că pleacă de Paştele catolic, protestant etc, nu şi că Domnia Sa este de una dintre religiile ce astăzi sărbătoresc Sfintele Sărbători. Apoi, în ciuda faptului că era aşteptat la Sibiu, de concitadinii săi, a preferat să meargă în Germania. Adică, se insinuează că nu este patriot şi părăseşte ţara (majoritar ortodoxă!) chiar de Înviere. În trecere se spune că are părinţii în ţara în care s-a deplasat. În final vine insinuarea supremă. De la părinţi se va deplasa în America, la vila finului său, vilă de două sute de metri pătraţi cu piscină! Curat trădare a sărăciei neamului pe care îl păstoreşte! Domnilor, în Centrul Reşiţei există apartamente în blocurile turn construite de comunişti ce se învârt în jurul suprafeţei de o sută de metri pătraţi. Mai există case, nu apartamente, nu vile, în cartierele aparţinătoare Reșiței, ce depăşesc două, trei sute de metri pătraţi plus teren aferent de sute sau chiar peste o mie de metri pătraţi. Unde, omul gospodar are fie o baltă de peşte, fie o piscină. Dar, hai să-l facem de căcat pe preşedinte!
În final, exemple pe scurt. Titlu din presa locală: „Poiana Golului va fi asfaltată”. Este însă vorba de o intenţie de atragere de fonduri europene care vor veni sau nu. Citind titlul, ce înţelegi? Sau: Inculpatul X a fost condamnat la trei ani de închisoare. Nu ni se spune dacă cei trei ani sunt cu suspendare sau cu executare şi nici dacă sentinţa este definitivă şi irevocabilă sau poate fi atacată într-o instanţă superioară. Exemple mai sunt multe, dar orice text prea lung sfârşeşte prin a plictisi. Ce vreau să vă întreb este dacă toate acestea se fac din prostie sau îmi dau mie dreptul să vorbesc de manipulare prin comunicare?

DP

Sursa foto: lifehacker.com.au

Dan Popoviciu

Dan Popoviciu

Ziarist profesionist din 1996. Redactor şi realizator de emisiuni la televiziunea Terra Sat, jurnalist la publicaţiile Sud-Vestul, 24 de Ore, fondator al ziarului Ghimpele, redactor la P(r)ostul Mare. În prezent, realizator de emisiuni la Vest TV Reşiţa. Autor al unui volum de proză. Studii de drept.

%d blogeri au apreciat: