”Culcat! Mâinile pe ceafă! ANAF! ”Culcat! Mâinile pe ceafă! ANAF!
Există motive rezonabile să credem (cum sună clișeul american, în traducere autohtonă) că această somație va deveni în curând realitate. Nu ne mai culcă... ”Culcat! Mâinile pe ceafă! ANAF!

Există motive rezonabile să credem (cum sună clișeul american, în traducere autohtonă) că această somație va deveni în curând realitate. Nu ne mai culcă la pământ sau ne spune mâinile sus!, ori ne oprește în trafic doar poliția, jandarmeria, poliția de frontieră, poliția locală, organele de control ale armatei sau mai știu eu ce purtător de uniformă, ci și Agenția Națională de Administrare Fiscală! Da, ANAF!. Pentru că nu ne explicăm altfel de ce tot mai multe autovehicule cu inscripția ANAF nu numai că sunt superindividualizate vizual dar mai poartă și girofaruri! De ce? Adică, mă oprește în trafic mașina Finanțelor ca să ce? Să-mi dea amendă de circulație? Să-mi verifice actele mașinii sau actele personale? Să-mi ia, așa, la botul calului, actele firmei la puricat? Să le prezint balanța de venituri și cheltuieli? Dacă mi-am plătit sau nu la timp impozitele? Alături de vehiculele instituțiilor de mai sus, alături de ambulanțe, de mașini SMURD sau de pompieri, care ne asurzesc zilnic cu sirenele, mai e nevoie ca și ANAF să poarte sirenă și girofar? La ce bun? S-au constituit cumva la nivelul acestei instituții echipe de intervenție rapidă și n-am știut? Ori sunt atât de periculoși contribuabilii încât e nevoie de dotări de tip polițienesc la acest nivel? Uniforme la ANAF am văzut, deja. Chiar dacă mai discret, deocamdată. Mai rămâne să fie dotați inspectorii și cu pistoale, cu cătușe și cu tot arsenalul, pentru criminalii financiari care fentează statul.

Domnilor, infracțiunile financiare dacă intră în sfera penalului, sunt cercetate de cine trebuie, de poliție, de procuratură, de DNA. Avem destule asemenea organe. Nu mai e nevoie ca și dumneavoastră să vă dați șmecheri în trafic cu girofaruri și mașini inscripționate. Nu trebuie să ajungeți atât de rapid niciunde. Treaba dv. nu are un asemenea caracter de urgență, încât să vi se facă loc cu prioritate în trafic. Mai degrabă, profesionalismul vi se vede la birouri, acolo unde trebuie să administrați finanțele statului. Și sunt convins că o faceți bine. Vă cunosc pe mulți dintre dv. și vă admir pentru profesionalism. Dar haideți (mă rog, nu dv. , ministerul de resort) să nu depășim cadrul unor anumite conveniențe sociale și legale. Cunoaștem cu toții legendele IRS –ului american sau ale altor instituții similare, știu că trebuie să vă faceți treaba dar evazioniștii fiscali nu fug niciunde. Nu e nevoie să fie urmăriți cu girofaruri de către ANAF, ci cu multă atenție, în acte.

 DB

Sursa foto: hunedoaralibera.ro

Daniel Botgros

Daniel Botgros

Ziarist profesionist din 1990. Activitate jurnalistică la publicaţiile Tinerii, Timpul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Sud-Vestul, Măsura, Ziua de Vest. Redactor la televiziunea Terra Sat, redactor şi realizator de emisiuni la Radio România Reşiţa, realizator de emisiuni la Banat TV. Activităţi în domeniul PR. Autor a patru volume, de proză, reportaj şi eseu și al unui volum de jurnalism. Studii de jurnalism şi comunicare.

%d blogeri au apreciat: