Despre ziarişti Despre ziarişti
Ani întregi, aproape 20, am vorbit, scris, în calitate de jurnalist plătit de diverşi oameni politici aflaţi prin diverse funcţii administrative. Despre cei ce... Despre ziarişti

Ani întregi, aproape 20, am vorbit, scris, în calitate de jurnalist plătit de diverşi oameni politici aflaţi prin diverse funcţii administrative. Despre cei ce mă plăteau, firesc spun, nu aveam cum să scriu de rău, ştiind că ei fac rău. Multă vreme am fost plătit de asemenea persoane aflate în opoziţie, ceea ce îmi anestezia oarecum conştiinţa. După două încercări private, Ghimpele şi P(r)ostul Mare, în care am plecat convins că voi muta munţii, am ajuns la a le închide, văzând că finanţarea ajunsese la mâna aceloraşi politicieni cu nume de primar, consilier etc. M-am găsit cu un tânăr om de afaceri, Aurel Văduva, care cochetează cu politica dar susţine că nu va folosi eCronica drept rampă de lansare a unei eventuale cariere politice. Mi-e silă şi lehamite de confraţii mei în ale jurnalismului care susţin că nu este nimic imoral în a fi finanţat de politicienii din administraţie. În cele din urmă, fiecare avem o conştiinţă care, perversă cum este, se activează doar cînd vrea ea. La unii mai devreme, la alţii mai tîrziu. Mi-e milă de cei la care nu se activează niciodată. În fapt, noi ăştia jurnalişti, pretendenţi la calitatea de jurnalişti şi, din păcate, simpli scribi ai minunatelor fapte eroice ale mai marilor zilei, suntem cu foarte puţin mai vinovaţi decît despre cei care scriem pentru viaţa de rahat pe care o ducem. Dacă spunem adevărul, pierdem finanţările celor aflaţi la butoane. Dacă îi facem frumoşi, ne înjură cititorii. Care, citând dintr-o binecunoscută publicaţie, sunt tot timpul mai deştepţi decât noi. Ajungem, încet, încet în paradigma cercului în care eşti condamnat să-ţi exerciţi meseria. Primarul Ionescu are contract cu fiţuica ta. De câteva zeci de milioane, ce ţi le bagă în cont. Din ele, tu plăteşti angajaţii, chiria, taxele etc. Evident că nu poţi scrie urât despre Ionescu pentru că, îţi taie finanţarea şi cititorii te dau dracului catalogându-te drept un slujitor al primarului. Cealaltă variantă ar fi să scrii ce vezi tu ca realitate a cetăţii, fără banii lui Ionescu. Publicul poate te citeşte, dar nu scoate un leu pentru a-ţi plăti gazeta şi vine falimentul. Ce e de făcut? Ca la fotbal. Să vină privatul şi să piardă sau să spele bani. Din nou, în cazul spălării, tu ca jurnalist eşti desfiinţat. A dracului meserie, nu?

DP

Sursa foto: grasp.dk

Dan Popoviciu

Dan Popoviciu

Ziarist profesionist din 1996. Redactor şi realizator de emisiuni la televiziunea Terra Sat, jurnalist la publicaţiile Sud-Vestul, 24 de Ore, fondator al ziarului Ghimpele, redactor la P(r)ostul Mare. În prezent, realizator de emisiuni la Vest TV Reşiţa. Autor al unui volum de proză. Studii de drept.

%d blogeri au apreciat: