Consilierii locali – simpli pioni pe o tablă de şah? Consilierii locali – simpli pioni pe o tablă de şah?
Eugen Băleanu, unul dintre investitorii vechi şi constanţi din Clisura Dunării în reţele TV dar şi în mass-media, consilier local la Moldova Nouă, la... Consilierii locali – simpli pioni pe o tablă de şah?

Eugen Băleanu, unul dintre investitorii vechi şi constanţi din Clisura Dunării în reţele TV dar şi în mass-media, consilier local la Moldova Nouă, la al doilea mandat, din partea Partidului Verde, este extrem de revoltat. Pregăteşte un dosar pentru DNA vizavi de modul în care se cheltuie banul public la Moldova Nouă. El susţine, aşa cum a afirmat într-o recentă conferinţă de presă, că singurele ”investiții” trecute prin Consiliul local la Moldova Nouă sunt bani pentru expoziții de porumbei şi baluri ale bobocilor. Restul banilor, afirmă Băleanu, s-ar da firmelor care realizează diverse investiţi prin încrediţări directe. Mai mult, Băleanu spune că aceleaşi firme ar primii de ani de zile lucrări de la primărie, fără ca aceste investiţii să fie discutate cu consilierii sau să figureze pe ordinea de zi a şedinţelor. Ar fi vorba aici de sute de mii de euro, susţine consilierul Partidului Verde, care pretinde că e inadmisibil să ridice mâna automat pentru un capitol bugetar pe care scrie „Investiţii” şi atât. Aceste aspecte nu sunt singulare. Dincolo de legalitatea sau nu a încredinţării directe a unor lucrări, dincolo de proceduri, există însă o problemă de funcţionalitate a consiliilor locale, aşa cum sunt ele gândite să opereze acum. Mai ales în mediul rural dar şi în oraşele mai mici. Nu fac excepţie nici formaţiunile urbane mai mari, uneori. De multe ori, consilierii locali sunt folosiţi drept masă de manevră. Drept ridicători de mână. Copleşiţi de „personalitatea” primarilor sau se directivele politice, consilierii se pomenesc simple piese de şah pe o tablă de joc ale cărui reguli nu le cunosc. Sau, chiar dacă le cunosc, nu le pot respecta pentru că sunt mişcate de „jucător” în sensurile alese de el. Interesul personal, de grup sau politic paralizează consiliul local sau îl transformă într-un corp amorf de ridicători de mână. Pe de altă parte, nu întotdeauna consilierii îşi doresc să participe efectiv la luarea deciziilor, ci se mulţumesc cu votul colectiv, pe grup politic. Uneori nici nu înţeleg cu adevărat ce li se pune în faţă, ce proiecte au de votat. Ei vin din diferite sfere ale societăţii şi nu întotdeauna pricep cum stau lucrurile. Un primar abil îi poate transforma rapid în votanţi disciplinaţi, în favoarea sa. Tehnicile sunt multiple, în acest sens. Inclusiv în oraşele mari, abuzul de şedinţe extraordinare sau „de îndată”, introduc consiliile locale într-o stare de confuzie, punându-le în faţă, cu puţin timp înainte de începere, dosare cu hotărâri stufoase. Aşa că, chiar dacă mecanismul era bine gândit iniţial, pentru ca aleşii să reprezinte cu adevărat pe alegători şi interesele lor, de multe ori acesta ori nu funcţionează, ori funcţionează defectuos. Născând tot felul de lupte, războaie, conflicte şi, uneori intervenţia anchetatorilor.

DB

Sursa foto: westerlybrary.org

 

Daniel Botgros

Daniel Botgros

Ziarist profesionist din 1990. Activitate jurnalistică la publicaţiile Tinerii, Timpul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Sud-Vestul, Măsura, Ziua de Vest. Redactor la televiziunea Terra Sat, redactor şi realizator de emisiuni la Radio România Reşiţa, realizator de emisiuni la Banat TV. Activităţi în domeniul PR. Autor a patru volume, de proză, reportaj şi eseu și al unui volum de jurnalism. Studii de jurnalism şi comunicare.

%d blogeri au apreciat: