Pages

Categories

Search

 


Fotografii s-au asociat! Jurnaliștii?

Daniel Botgros
Scris de
28/02/2015
Diverse, Featured
5 Comentarii
Calitate:

Am susținut multă vreme necesitatea unirii breslei jurnalistice. De mai mulți ani, clamez, pe unde pot, că e nevoie de o voce consolidată a acestei dificile dar frumoase profesii liberale, care e jurnalismul. Că e nevoie de o abordare și de o reacție cât de cât comune la avatarurile prin care trece societatea românească. La presiunile politice și economice. E nevoie, mai mult, de recâștigarea notorității și mândriei acestei bresle. A probității și deontologiei profesionale a jurnaliștilor. Cu toate că în ziaristică, așa ca în orice altă profesie de creație, avem de-a face cu pronunțate orgolii, nu cred că e imposibilă armonizarea măcar a intereselor profesionale. De aceea, spun că ar fi nevoie de o asociație puternică a jurnaliștilor din Caraș-Severin. Majoritatea dintre noi am făcut parte de-a lungul timpului din diverse asociații profesionale, fie că s-au numit Uniunea Ziariștilor Profesioniști, Asociația Ziariștilor din România, Uniunea Internațională a Jurnaliștilor sau altele, numai că acele forme de asociere s-au dovedit utile mai mult pentru bucureșteni decât pentru noi, ceilalți, care am rămas doar cu cotizația. Am tot auzit de la colegi că e dificil să realizezi așa ceva, că oare ce fel de criterii trebuie să stabilești, că X nu l-ar vrea pe Y și așa mai departe. Consider să se poate trece peste asta, că criteriile profesionale trebuie să primeze și atât.
Deși vorbim de lucruri destul de diferite, iată, fotografii reșițeni ne-au arătat că se poate, deși și ei au orgolii profesionale. Fotoclub Banatul Montan este prima formă de asociere de acest gen din Reșița, după probabil mulți ani. Cațiva dintre membrii fondatori și-au prezentat, recent, la televiziunile locale, statutul. Flavian Săvescu, unul dintre ei, spune despre această asociație că ”este o organizaţie profesională cu caracter social, artistic, educativ şi ştiinţific, care are ca scop oferirea de sprijin logistic şi material membrilor săi în vederea participării la diverse manifestări care au ca temă fotografia artistică, arta fotografică şi taberele foto”. Mai mult, joi, 26 fabruarie, nouă fotografi, membri ai acestui fotoclub, şi-au expus operele în faţa a zeci de iubitori ai naturii și fotografiei, la Universitatea ”Eftimie Murgu” din Reșița. Este vorba de Flavian Săvescu, Bujorel Purice, Vali Marin, Petre Dalea, Ciprian Floare, Daniel Puşcău, Georgian Malinetescu, Florin Avramescu şi Dan Purice. Invitaţi speciali ai evenimentului au fost Eugen Negrea, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici din România şi Nelu Scripciuc, preşedintele Foto Club Pro Arad, alături de alţi membri. Evenimentul a fost completat de un microrecital susţinut de formaţia reşiţeană Deadline iar expoziţia de fotografie artistică rămâne deschisă publicului și va putea fi vizionată în foaierul universităţii.
Repet, vorbim de fotografi amatori dar aproape fiecare desfășoară, până la urmă o activitate profesionistă, concretizată într-una comercială. Așa că, chiar dacă jurnaliștii au o misiune puțin diferită, un corp profesional închegat nu are cum să strice nimănui.

DB

Sursa foto: britishphotographerservice.yolasite.com


5 Responses

 1. Sebastian

  28/02/2015, 21:32:39

  Maria. Lăudabili sunt indivizii ăștia când refuză banii Ayatolahului. Uitta-te ce ode se dau în presă.Primarii se laudă că i-au cumpărat. Arătați-mi și mie o anchetă sau dezvăluire în ultimul timp.Chiar ne luați de proști?Când ai un necaz undeva niciunul nu te poae ajuta.Asta e presă?

  1. Maria

   28/02/2015, 21:48:53

   Nu cred ca presa sau ziaristii pot rezolva toate problemele noastre, si in mod sigur nu pot face asta peste noapte. Eu spun sa ne concentram pe aceasta initiativa care este foarte buna, si nu poate duce decat la o crestere a puterii presei, iar eu cred ca avem nevoie de asta. Apoi mai vedem care este urmatorul pas, si vom fi atenti, doar nu plecam niciunde.

 2. Sebastian

  28/02/2015, 20:40:51

  Va fi imposibil. Se vede că presa este aservită politicului.O dezvăluire nu a fost făcută în ultimii 15 ani.Județul s-a prăbușit și unii dintre voi v-ați luat banii. Sunteți complici la furturile care se fac în județ.Mulți dintre voi sunteți pe statele de plată ale primarilor PSD-PNL-PPDD.Nu așa se face jurnalismul.Ce poate să îmi spuna Daniel Botgros care este jurnalist la Banat TV, eCronica despre furtul de medicamente, despre oamenii care platesc ptr medicamente deși sunt internați în spital?Nimic. Pentru că ești angajat al DSP și în secunda doi te zboară.Așa că nu avea rost să deschizi subiectul !

  1. D.B.

   28/02/2015, 21:12:54

   Daca tot stii atat de multe, era elementar sa ai cunostinta despre faptul ca DSP nu are nimic de-a face cu medicamentele din spital. Iar eu nu sunt nici politist si nici procuror sa anchetez furturi. Daca nu ai fi fost la adapostul anonimatului, de unde e simplu sa improsti cu noroi, probabil ne-am fi intalnit in instanta, ca sa demonstrezi pe ale cui state de plata suntem sau cum se face jurnalismul.. D.B.

  2. Maria

   28/02/2015, 21:26:16

   Cel putin el are curajul sa vorbeasca public despre unitatea presei. Poate daca initiatiava lui reuseste nu o sa mai putem vorbi despre ce scriai tu, despre presa cumparata. Asa ca va rog pe voi cei influentati de „cursurile de dans” ale ” Dansatorului” sa nu mai deviati initiativele bune si sa va vedeti de dansurile voastre.