Un ”repetent”, fost ministru al Educației, întinează memoria Majestății Sale, Regele Mihai Un ”repetent”, fost ministru al Educației, întinează memoria Majestății Sale, Regele Mihai
Eram absolut sigur că cineva din clasa noastră politică bolnavă nu va respecta memoria Majestății Sale, Regele Mihai I, care nici măcar nu a... Un ”repetent”, fost ministru al Educației, întinează memoria Majestății Sale, Regele Mihai

Eram absolut sigur că cineva din clasa noastră politică bolnavă nu va respecta memoria Majestății Sale, Regele Mihai I, care nici măcar nu a fost încă așezat la locul pentru odihnă veșnică. Mă așteptam, însă, la reacții din partea celor de la putere, poate Liviu Dragnea, poate Tăriceanu, poate chiar vreun liberal. Spre satisfacția mea, însă, clasa politică de la guvernare, în primul rând președintele Klaus Iohannis dar și Liviu Dragnea și ceilalți, s-au comportat exemplar față de dispariția Majestății Sale. Știu că unii dintre noi poate i-am acuzat de ipocrizie dar dincolo de toate astea, acești aleși au dat declarații decente, au transmis mesaje de condoleanțe de bun simț și sunt gata să declare doliu național și să sprijine înmormântarea cu onoruri militare a celei mai mari personalități istorice române din ultima aproape sută de ani.

Vine însă un neica nimeni și găsește el acum cu cale să-i adreseze Principesei Margareta, prima pe linia de succesiune monarhică, apelativul ”cucoană”. Needucatul ăsta (culmea, fost ministru al Educației) iese el acum în spațiul public și o apostrofează pe Principesa Margareta, care nu mai e nevoie să o spunem noi, e îndoliată și profund afectată de dispariția tatălui ei, reproșându-i niște prostioare, cum că nu-și plătește oamenii la timp sau că nu întreține frumusețea Săvârșinului. Cum să vii tu, ”repetentule”, care nu meriți nici măcar să-ți pomenesc numele aici, pe aceeași pagină cu cea a Alteței Sale, și să întinezi un moment istoric pentru națiune? Un moment care ar trebui străbătut de decență și nu de declarații idioate, culmea, colportate și de publicații care se consideră quality. Sunt tot mai convins că nu mai avem nimic sfânt și că nu putem respecta nici măcar câteva zile de doliu moral, uman, sufletesc, pentru cel care a fost Regele Mihai, un cârmuitor profund și un imens iubitor al acestei nații. Știu, suntem republică, deși din punct de vedere juridic e discutabil, deoarece poporul român nu a fost consultat prin referendum asupra formei de guvernământ, atunci când comuniștii au preluat samavolnic puterea. Dar o democrație autentică și civilizată trebuie să respecte valorile sale istorice iar pagina pe care a scris-o Casa Regală a României în ultimii ani, de când Majestății Sale i s-a permis să revină în țară, e una profundă. Și Majestatea Sa, și Principesa Margareta și Prințul Radu au fost avocați ai României la NATO, la UE și în general, în lume. Astfel că România și-a redobândit măcar o parte din eleganța politicii externe pe care ar fi trebuit să o aibă, prin acest aport de anvergură la imaginea exterioară. Acestea sunt lucru mari, cu rezonanță, gesturi de anvergură, care schimbă istorii și destine. Prea mari pentru un ”repetent” despre care nici măcar nu vreau să mă gândesc cum a ajuns ministrul Educației. Am auzit tot felul de prostii spuse de oameni pe stradă, întrebați fiind de unii care-și spun reporteri, imediat după ce a trecut în neființă Majestatea Sa. Dar una e să se exprime oameni simpli, care nu au reușit să depășească gogomăniile proferate de comuniști față de Monarhia română, și cu totul altceva să întâlnești o asemenea lipsă de respect la un fost guvernant. De aceea, mi-e greu să cred că soioasa și îngălata noastră clasă politică se va reforma vreodată cu adevărat și va învăța ce e respectul. Până atunci, specimene ca acest fost ministru vor fi vocile oficiale care vor avea grijă să întineze tot. Dacă îi vom lăsa.

DB

Daniel Botgros

Daniel Botgros

Ziarist profesionist din 1990. Activitate jurnalistică la publicaţiile Tinerii, Timpul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Sud-Vestul, Măsura, Ziua de Vest. Redactor la televiziunea Terra Sat, redactor şi realizator de emisiuni la Radio România Reşiţa, realizator de emisiuni la Banat TV. Activităţi în domeniul PR. Autor a patru volume, de proză, reportaj şi eseu și al unui volum de jurnalism. Studii de jurnalism şi comunicare.

%d blogeri au apreciat: