Miorița neînțeleasă Miorița neînțeleasă
Citeam, acum ceva vreme, despre o tânără din SUA ce şi-a propus să viziteze frumoasa noastră ţară. Ca să nu se avânte brusc în... Miorița neînțeleasă
Citeam, acum ceva vreme, despre o tânără din SUA ce şi-a propus să viziteze frumoasa noastră ţară. Ca să nu se avânte brusc în înceţoşata Transilvanie, tânăra a decis să intre pe internet şi să ceară păreri despre ţărişoara noastră. De cum şi-a lansat întrebările pe net, a fost bombardată de opinii prăpăstioase ce o îndemnau să fugă de România ca dracu’ de tămâie. Curios, eroina noastră, văzând şi poze superbe de la noi, nu a luat în seamă torentul de păreri negative şi a venit aici în vacanţă, unde chiar s-a simţit minunat. Auzind şi face-to-face impresii precum cele primite pe net, a realizat că toţi cei care au somat-o să nu vină în România erau români!
Pluteşte în jurul nostru opinia că nu avem o cultură a turismului. Dacă am dezvolta nişte politici turistice coerente, străinii ne-ar vizita într-o veselie. Dar problema nu e pur structurală, nu e de ajuns să desenăm frunzuliţe mai frumoase (şi mai ieftine).
          Mi-e greu să cred că putem să convingem pe alţii de minunăţiile patriei, având în vedere ce credem noi despre propria ţară. Din acest punct de vedere patinăm periculos între extreme. Cei care au sfătuit-o pe turista din povestea noastră fac parte din familia lui Gică Contra,  cinicii fără cauză. Schimonosiţi de ură, aceştia sunt pregătiţi să împroaşte cu noroi şi fiere pe oricine, oricum, oricât. Pentru această vastă categorie nu va exista vreodată ceva care să le satisfacă  închipuirile.
La cealaltă extremă se află fascistoizii, cei cu caps lock-ul blocat, ce împroşcă delirant cu paranoia în toate cotloanele internetului. Cronicari fideli ai conjuraţiilor iudeo-oculto-masono-zionisto-luciferice, aceştia sunt veritabile caricaturi ale unui patriot autentic. Acest grup gălăgios își ascunde superficialitatea și lipsa de rațiune în spatele unor figuri valoroase ale istoriei noastre, de parcă acestea ar putea substitui calitatea umană individuală. Ce importanță are că Adam, Eva sau Noe erau proto-români dacă astăzi nu suntem tributari unor minime norme de respect, bun simț și civism? Nu pot să-i uit nici pe constipaţi, autoproclamaţii miserupişti ce trăiesc cu ridicola iluzie că îşi permit să nu le pese.
Cu aşa caleidoscop de viziuni, nu-i de mirare că un site străin ne povesteşte atât de frumos despre cascada Bigăr şi Prinţul Charles e cel mai abil ambasador al României.  Cred cu tărie că nu doar turismul e pus în primejdie de astfel de viziuni denaturate, ci tot ce ţine de patrimoniul nostru interior şi exterior. Poate cu puţină cumpătare, documentare, deschidere şi echilibru ne putem îndrăgosti pe  bune de acest colţ al nostru de lume. Frumoasă ţară, păcat că-i locuită de oameni care nu știu cum să se poarte cu ea.
Sursa foto: tablouri-de-vis.ro
vb
Vlad Botgros

Vlad Botgros

Doctorand în științe politice în cadrul Universității de Vest din Timișoara. Licențiat în relații internaționale și masterat în dezvoltare internațională. Colaborare pe politică externă cu Centrul pentru Promovarea Culturii de Securitate. Articole științifice publicate în Political Studies Forum. .Apariții în diverse reviste literare și antologii de poezie naționale și internaționale. Activități de copywriting și proofreading. Arii de interes: ideologii politice, post-modernism/post-structuralism, analiză de discurs, studii culturale, teorie critică.

%d blogeri au apreciat: