Petre Sbârcea, unul dintre cei mai mari dirijori români și mondiali, discipol al lui Sergiu Celibidache, în exclusivitate pentru eCronica: ”Muzica este trăire dar și o sumă de tensiuni” Petre Sbârcea, unul dintre cei mai mari dirijori români și mondiali, discipol al lui Sergiu Celibidache, în exclusivitate pentru eCronica: ”Muzica este trăire dar și o sumă de tensiuni”
Maestrul Petre Sbârcea, născut la 14 ianuarie 1932 la Segarcea, a studiat arta dirijatului cu Sergiu Celibidache și Antonin Ciolan. A fost dirijor titular... Petre Sbârcea, unul dintre cei mai mari dirijori români și mondiali, discipol al lui Sergiu Celibidache, în exclusivitate pentru eCronica: ”Muzica este trăire dar și o sumă de tensiuni”

Maestrul Petre Sbârcea, născut la 14 ianuarie 1932 la Segarcea, a studiat arta dirijatului cu Sergiu Celibidache și Antonin Ciolan. A fost dirijor titular la Opera Română din Cluj, ( 1957-1976), Filarmonica de Stat Sibiu. Invitat permanent al orchestrelor din Germania, Ungaria, Italia, Austria, Iran, Franța, Belgia, Rusia, Olanda, Elveția, Luxemburg și multe altele. A fost cel care a dirijat primul turneu al filarmonicii sibiene, în 1981, în Corsica, cu ocazia inaugurării Operei din Bastia. Este profesor universitar Academia de Muzică Cluj. Cetățean de Onoare al Sibiului și Clujului, Doctor honoris causa al Universității „Babeș-Bolyai” Cluj, distins cu Ordinul Cultural al României, Medalia Mascagni (Italia), Ordinul național serviciul credincios în grad de cavaler. În adata de 26 ianuarie 2009, Petre Sbârcea a primit titlul de cetățean de onoare al orașului Sibiu însoțit de o diplomă, cheia orașului și o medalie aniversară, înmânate de primarul Klaus Johannis.

Maestrul Petre Sbârcea are, la 85 de ani, o vitalitate și o memorie ieșite din comun, așa cum numai marii oameni de spirit le au. A acceptat cu amabilitate, cu modestie și naturalețe să ofere un interviu în exclusivitate pentru eCronica. Grație minunatelor eforturi ale chirurgului reșițean Romeo Traian Dumitrescu, care am putea spune că a întrecut demult instituțiile publice în organizarea de evenimente culturale, maestrul Petre Sbârcea a poposit la Reșița, pentru a vorbi despre maestrul său, gigantul dirijor roman Sergiu Celibidache. Lucrurile nu sunt deloc întâmplătoare. La reședința privată a doctorului Dumitrescu, cupola generoasă pentru o pleiadă întreagă de personalități, s-a aflat și discipolul maestrului Sbârcea, dirijorul brașovean Dorel Muntean, alături de sora chirurgului reșițean, Doina Muntean, solistă la opera din Brașov.

Redăm, așadar, în cele ce urmează, în format audio, un interviu exclusiv cu marele dirijor Petre Sbârcea dar și cu muzicienii brașoveni, precum și cu amfitrionul frumoasei seri de luni, 25 septembrie 2017, doctoral Romeo Traian Dumitrescu

 

Daniel Botgros

Daniel Botgros

Ziarist profesionist din 1990. Activitate jurnalistică la publicaţiile Tinerii, Timpul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Sud-Vestul, Măsura, Ziua de Vest. Redactor la televiziunea Terra Sat, redactor şi realizator de emisiuni la Radio România Reşiţa, realizator de emisiuni la Banat TV. Activităţi în domeniul PR. Autor a patru volume, de proză, reportaj şi eseu și al unui volum de jurnalism. Studii de jurnalism şi comunicare.

%d blogeri au apreciat: