Inginer, lider de sindicat, primar, acum prefect: Matei Lupu Inginer, lider de sindicat, primar, acum prefect: Matei Lupu
PSD și-a desemnat, în sfârșit, prefectul de Caraș-Severin. Era un fel de așteptare, care se manifesta mai mult la nivelul clasei politice, al deconcentratelor,... Inginer, lider de sindicat, primar, acum prefect: Matei Lupu

PSD și-a desemnat, în sfârșit, prefectul de Caraș-Severin. Era un fel de așteptare, care se manifesta mai mult la nivelul clasei politice, al deconcentratelor, al primăriilor, poate. Nu și la nivelul omului obișnuit, care nu mai are demult așteptări de la clasa politică. Fostul lider al sindicatului Meridian, inginer topograf, fost primar de Moldova Nouă în trei mandate, Matei Lupu, nu pare o alegere neinspirată a partidului de la guvernare. Ba, dimpotrivă. Lupu are acea alură de lider necesară generării de încredere pentru cei din jur, chiar dacă, acum, funcția de prefect se dorește a fi apolitică și îi limitează oarecum puterile. Vorbim de puterile politice, desigur. Cât despre repetatele poziții manifestate în spațiul public de actualul primar de la Moldova Nouă, omul de afaceri Adrian Torma, cum că Matei Lupu a fost perdant la primărie, la ultimele alegeri și acum e bun de prefect, ele nu credem că au fundament. Până la urmă, Lupu a avut două mandate de primar iar în alegeri oamenii mai și pierd. Asta nu înseamnă că nu sunt buni de nimic. Torma a încercat, chiar în timpul festivității de instalare a noului prefect, de marți, să exprime aceste lucruri dar l-a întrerupt secretarul de stat în MAI, Mihai Dan Chirică, prezent la instalare, care a spus că ceremonia nu e politică. Fapt contrazis de Adrian Torma, care susținea că Matei Lupu a vorbit de PNDL de Ion Mocioalcă și de sosirea banilor în județ, ceea ce era ceva politic. Oricum, un moment oarecum stânjenitor. Dar dacă ne oprim un pic la arogantul secretar de stat, să consemnăm că nu a avut niciun pic de diplomație. În primul rând, până în momentul depunerii jurământului de către nou prefect, Florența Albu era încă în funcție, deci domnia sa trebuia să fie gazdă, eventual să-l prezinte pe cel venit de la București. Chirică a luat însă frâiele, s-a prezentat singur și abia la final, atenționat de senatorul Ioan Spânu (pe care l-a numit deputat), i-a dat cuvântul doamnei prefect. Mă rog, nici nu ne așteptam la altceva de la un funcționar de pe malul Dâmboviței.

Revenind la Matei Lupu, noul prefect a avut un discurs foarte bun, în opinia noastră. Unul relativ simplu dar aici e și tehnica discursurilor autentice. Nu atât prețiozitatea limbajului, cât percutanța ideilor, ar fi de remarcat. Lupu s-a declarat un prieten al primarilor, al instituțiilor deconcentrate dar când vine vorba de lege, nu va face niciun fel de compromis. Începând de miercuri, noul șef al județului se va întâlni cu primari, cu directori de deconcentrate. El a precizat că ușa sa va fi deschisă tot timpul.

Daniel Botgros

Daniel Botgros

Ziarist profesionist din 1990. Activitate jurnalistică la publicaţiile Tinerii, Timpul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Sud-Vestul, Măsura, Ziua de Vest. Redactor la televiziunea Terra Sat, redactor şi realizator de emisiuni la Radio România Reşiţa, realizator de emisiuni la Banat TV. Activităţi în domeniul PR. Autor a patru volume, de proză, reportaj şi eseu și al unui volum de jurnalism. Studii de jurnalism şi comunicare.

%d blogeri au apreciat: