Din categoria ”acte jurnalistice jenante”: „senzațional!!” cu 2.000 de euro Din categoria ”acte jurnalistice jenante”: „senzațional!!” cu 2.000 de euro
Încă de la primele imagini ale ”reportajului” celor de la Sky News am zis ca e făcătură ordinară. Nu că sunt eu excesiv de... Din categoria ”acte jurnalistice jenante”: „senzațional!!” cu 2.000 de euro

Încă de la primele imagini ale ”reportajului” celor de la Sky News am zis ca e făcătură ordinară. Nu că sunt eu excesiv de deștept, ci pentru că însăilarea de prost gust a ”jurnaliștilor” de la această televiziune britanică sărea în ochi din cadrul unu. Mă refer, desigur, la așa-zișii traficanți de arme români, dispuși, chipurile, să vândă oricui, inclusiv teroriștilor. Cârpeala semăna izbitor cu alte asemenea producții de prin 1989 – 1990, cu care s-a manipulat grosolan populația. Autoritățile române n-au pierdut timpul, i-au identificat rapid pe ”actorii” reportajului. Pasionați de arme, e adevărat dar pe care le dețineau legal. Greu de crezut că niște angajați simpli ai unor companii românești ar derula tenebroase afaceri cu arme. Rămâne, sigur, ca ancheta să fie finalizată dar lucrurile par deja clare.

Noi am idolatrizat multă vreme televiziunile și presa occidentală, în general, socotind că de acolo vine lumina. Fals. Există uscături la cel mai înalt nivel sau poate mai ales acolo. În goana după audiență posturile acestea sunt dispuse să plătească bani serioși. Acum, dacă cifra avansată de presa românească e cea reală, au rezolvat cu un mizilic de 2.000 de euro. Dar, când lucrurile sunt serioase, banii puși în joc sunt incomparabil mai mulți.

Din punctul meu de vedere, chiar dacă în mod normal presa independentă nu trebuie să reflecte neapărat punctul de vedere al guvernanților, mi se pare că lucrurile trebuie echilibrate. Adică, ia să vă arătăm că și țara voastră e instabilă, nu numai ale noastre. La noi sunt teroriști dar de la voi pleacă armele, adică sunteți sursa instabilității noastre. Și repet, chiar dacă nu e neapărat această explicație, jurnaliștii respectivi fac știri din orice. Iar subiectul arme, teroriști, atentate este, din păcate, foarte la modă. Concluzia ar fi că nu tot ce zboară se mănâncă, așa cum ar zice românul și e bine să fim atenți când astfel de mizerii ne ocupă micul ecran, pentru că ele, alături de altele, contribuie din plin la edificarea imaginii proaste despre țara noastră.  

DB

Daniel Botgros

Daniel Botgros

Ziarist profesionist din 1990. Activitate jurnalistică la publicaţiile Tinerii, Timpul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Sud-Vestul, Măsura, Ziua de Vest. Redactor la televiziunea Terra Sat, redactor şi realizator de emisiuni la Radio România Reşiţa, realizator de emisiuni la Banat TV. Activităţi în domeniul PR. Autor a patru volume, de proză, reportaj şi eseu și al unui volum de jurnalism. Studii de jurnalism şi comunicare.

%d blogeri au apreciat: