Heruvimul şi Serafimul din Consiliul Judeţean Caraş-Severin Heruvimul şi Serafimul din Consiliul Judeţean Caraş-Severin
În luna mai 2016, cu ocazia lansării candidaturii lui Ioan Popa la Primăria Reşiţa, care a şi cîştigat funcţia, bunul său prieten, Romeo Dunca,... Heruvimul şi Serafimul din Consiliul Judeţean Caraş-Severin
În luna mai 2016, cu ocazia lansării candidaturii lui Ioan Popa la Primăria Reşiţa, care a şi cîştigat funcţia, bunul său prieten, Romeo Dunca, omul de afaceri timişorean care a dus tricolorul la cei doi Poli ai Pămîntului, care a urcat pe Himalaya și a terminat Raliul Dakkar în șaua unei motociclete, a avut un discurs exploziv, în care l-a acuzat pe Ion Mocioalcă, preşedintele PSD Caraş-Severin, de mai multe fapte de corupţie. Un discurs electoral pe care l-am aşezat acolo unde îi era locul: în depozitul cu arsenalul de campanie.
Iată, însă, că omul de afaceri, pe care îl admir şi îl respect pentru „nonconformismul” său, recidivează, aruncînd în piaţă o poveste din 1001 de nopţi cu accente biblic-apocaliptice. Într-o scrisoare deschisă adresată Preşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, publicată de două platforme on-line, Romeo Dunca îşi strigă of-ul de investitor, păcălit de sistem, şi-i aduce „cîntare de biruinţă cîntînd, strigînd…”  Heruvimului şi Serafimului CJ, Marcel Vela. Înclin să cred că povestea a rămas în derulare de la căzătura împreună cu un elicopter şi nu de la afaceri şi interese pecuniare reciproc-avantajoase, cum răutăcios speculează fanii PSD din consiliul judeţean!
Să o iau, însă, băbeşte…
1., şi cel mai important punct: am fost plecat în concediu cînd „Afacerea Velagate” s-a consumat pe holurile Consiliului, împodobit de lucrările artistului-nepereche Nicolae Dumitru Vlădulescu. În aceste condiţii, nu am consumat „în viu” dramoletta. „Am ştiut că pierd, dar pentru cei aproximativ 47.000 de cetăţeni din Caraş-Severin, care au votat Marcel Vela – preşedinte, fiind primul pe lista PNL, am o datorie morală, să merg şi să lupt pînă la capăt, chiar dacă am ştiut că pierd, pentru că important este să pui, înaintea interesului personal, pe cel al oamenilor. Oricum, ceea ce s-a întîmplat acum poate să fie o lecţie de viaţă, o lecţie de politică, o lecţie despre oameni. Voi demisiona din funcţia de consilier judeţean, avînd în vedere că eu am candidat pentru funcţia de preşedinte al acestui for”, a declarat Marcel Vela în momentul retragerii din Consiliul Judeţean Caraş-Severin.
Două precizări importante: fostul primar „de la Oraş”, a candidat primul pe lista PNL şi NU pe vreo listă de preşedinţi de CJ. Deci, afirmaţia „am candidat pentru funcţia de preşedinte” e niţeluş forţată şi ţine de ego-ul personal al declarantului! În al doilea rînd, preşedintele PNL Caraş-Severin s-a lăsat greu pe lista de consilieri judeţeni, abia după disputa cu Bebe Iova retrăgîndu-şi candidatura de primar al Caransebeşului! Nici vorbă de interesul judeţului, de turism, sprijinirea investitorului Romeo Dunca etc. Deci, „cestiunea” cu interesul cetăţeanului e mai mult de nevoie decît de voie!
2. După demisie, Marcel Vela s-a răzgîndit! Şi-a adus aminte (?) că un grup de turci i-au promis omului de afaceri timişorean că vor investi în turismul din Caraş-Severin 500 de milioane de euro!!!!!!!!!!!!!!, dacă el, Marcel Vela va fi Preşedinte! Ba, chiar s-a şi întîlnit cu ei şi le-a promis sprijin, pe vremea cînd era primar de Caransebeş şi chiar săptămîna trecută cînd era proaspăt-răzgîndit în CJ! Romeo Dunca recunoaşte în scrisoarea deschisă: „Pentru a nu pierde această investiţie, Marcel Vela în deplasarea pe care am făcut-o la Izmir săptămîna trecută şi la care deşi nu l-am chemat a insistat să participe pentru simplul fapt că le-a garantat partenerilor turci la întîlnirea care a avut loc la Primaria Caransebes (întîlnire la care a participat şi Nelu Popa devenit ulterior primar al Municipiului Reşiţa, şi care are cu atît mai mult interesul dezvoltării care va fi benefică şi oraşului Reşiţa prin investiţii în Văliug şi Semenic) că îi va ajuta să poată da în folosinţă aeroportul Caransebeş, a insistat să prezentăm proiectul şi consulului din Izmir pentru a obţine sprijin guvernamental pentru dezvoltarea turistică a judeţului Caraş-Severin”. Dunca spune că: „La începutul acestui an s-a semnat un contract de angajare a unei investiții de 500.000.000 Euro pentru dezvoltarea turistică a județului Caraș-Severin constînd în realizarea a mai multor mii de locuri de cazare în hoteluri de 5, 4 si 3 stele în localitățile Poiana Mărului, Herculane și Valiug, a unui număr de 8 restaurante, două aqua-park-uri, 9 instalații de ski și infrastructura aferentă, cît și reabilitarea Aeroportului Caransebeș, lucrări care urmau sa fie finalizate în 1460 de zile de la data existenței autorizațiilor necesare”.
La acest punct se inpun mai multe observaţii şi comentarii.
Prima observaţie: în ce calitate a girat Vela turcului sprijinul său? De primar al Caransebeşului? Dacă da, înseamnă că şi în simpla calitate de preşedinte de partid „puternic ancorat în Consiliul Judeţean” poate să sprijine acest proiect, mai ales că are interes direct în realizarea lui!
A doua observaţie ţine de întîlnirea cu consulul din Izmir, doamna Mioara Ştefan, şi cu încercarea de obţinere a unui ajutor guvernamental, mă gîndesc că din partea Guvernului României. Nu era mai simplu să meargă doar la Bucureşti? Mă gîndesc doar la cum a formulat Doamna Consul NOTA către Ministerul de Externe, secţia consulară: „vă aduc la cunoştinţă că un grup de investitori turci vor să investească o avere în Caraş-Severin, în consecinţă vă rog să-i sprijiniţi pe partenerii români ai investitorilor turci”! Mmmmda… cam aiurea!
A treia observaţie se referă chiar la investitori. Guvernul preşedintelui Erdogan – cu puternice legături la vîrful PSD în România! -, ar fi dispus să investească multe milioane de euro în construcţia unei mari moschei în BUcureşti! Dacă investitorii turci sînt apropiaţii preşedintelui turc, CU SIGURANŢĂ prezenţa în fruntea Consiliului Judeţean Caraş-Severin a democratului Silviu Hurduzeu, aflat în partidul lui Nelu Mocioalcă – aflat în relaţii de rudenie cu fostul premier Victor Ponta, copilul de suflet al fostului premier Adrian Năstase, aflat, la rîndul său, în relaţii de rudenie cu Erdogan!!!! – nu reprezintă nici un impediment! Din potrivă! Dacă, însă, investitorii sînt de partea lui Gulem, lucrurile au o altă întorsătură…
A patra observaţie, tehnică: lucrările urmau să fie finalizate „în 1460 de zile de la data existenței autorizațiilor necesare”, după cum spune Romeo Dunca în scrisoare. Aici e problema! Autorizaţiile pentru astfel de lucrări pot dura cîţiva ani! Aeroportul Caransebeş este obiectul unui litigiu în instanţă. Tentativele precedente s-au lăsat cu arestări la Zăvoi, la Turnu Ruieni etc şi nu sînt lămurite nici astăzi!
A cincea observaţie, morală: investiţiile urmau să aibă loc la Poiana Mărului, la Herculane şi la Văliug, adică exact acolo unde Romeo Dunca, Marcel Vela şi Ioan Popa dispun de investiţii în turism. Deci, vorbim de AFACERI! În primul rînd! Apoi, de judeţul bătut de soartă, care nu-şi găseşte busola!
3. Implicarea lui Romeo Dunca în alegerile locale din judeţul Caraş-Severin nu a avut efectul scontat! Reprezentantul PNL, Marcel Vela, a pierdut preşedinţia Consiliului Judeţean, năruind planurile milionarului timişorean, care însă acuză PSD de BLOCAJ în interiorul CJ, pentru că PNL-ul nu va veni la şedinţe şi nu va vota. Asta, în ciuda faptului că există un contract de asociere între firma NORDICA a omului de afaceri şi forul judeţean.
Astăzi, luni, 1 august a.c., CJ a votat numirea reprezentantului acestui for în asocierea sus-numită. Deci, nici vorbă de blocaj!  Consiliul Judeţean are, potrivit contractului, obligaţia de a realiza racordul electric în valoare de circa 80.000 de euro, fără TVA, din zona punctului de transformare pînă în vîrful Muntelui Mic, cota 1800, şi pînă la staţia de plecare a telescaunului, cota 1400. Administraţia judeţului Caraş-Severin s-a angajat să cheltuiască alţi 10.000 de euro, fără TVA, pentru acoperirea necesarului de combustibil la utilajele care vor realiza o parcare pentru 250 de autoturisme, amplasată la ieşirea drumului judeţean din pădure în golul alpin. Totul pentru investiţia lui Romeo Dunca cu o Valoare estimată la circa 4.300.000 euro, fără TVA.
Sigur, aici se citeşte disperarea şi dezgustul omului de afaceri pentru sistemul românesc. Care, însă, nu este legiferat nici de Hurduzeu, nici de Vela, nici de Frunzăverde. Poate, doar de către Ion Mocioalcă şi… Ion Tabugan…
4. Poate dacă scrisoarea lui Romeo Dunca se limita la „cîntarea de biruinţă cîntînd, strigînd” faţă de heruvimul şi serafimul Marcel Vela, puteam să cred că prietenia peste ani între Romeo şi Marcel şi între Romeo şi Ioan Popa a stat mi presus de presiunea politică generată de anvergura omului de afaceri timişorean. Dar, cînd în epistola către „Corineni” apare şi numele lui Ion Tabugan presiunea politică nu mai lasă loc de interpretare.
Comentariu: Ion Tabugan a fost, la un moment dat, directorul Direcţiei Silvice Caraş-Severin, poziţie din care putea să negocieze direct cu Romeo Dunca avizele pentru montarea telescaunului! Nu a făcut-o! Acum, promite sprijin din postura de nou preşedinte absorbit la PMP din UNPR! Dacă UNPR ar fi votat cu liberalii în CJ, Ion Tabugn ar fi avut asigurat locul 1 pe listele PNL pentru Parlament, în toamnă! Cum, însă, Bona a votat cu PSD şi a devenit vicepreşedinte, PNL nu a obţinut majoritatea, iar Marcel Vela NU este preşedinte de CJ. E devărat, Bona, căruia partidul i-a retras sprijinul politic, va pierde această demnitate în perioada imediat următoare iar locul său va fi ocupat de…? E greu de presupus că Traian Băsescu îl va lăsa pe Tabugan să submineze alianţa de la Caraş-Severin, acolo unde are doi vicepreşedinţi de CJ!
Final: Dincolo de necazul evident şi de înţeles al lui Romeo Dunca, scrisoarea acestuia, ca şi discutarea în şedinţa extraordinară din 25 august a revenirii lui Marcel Vela în forul judeţean – în condiţiile în care, în urma anunţării demisiei consilierii au votat inclusiv cei doi supleanţi care vor lua locul preşedintelui PNL şi deputatei Valeria Schelean! – nu reprezintă decît şicane politice în Consiliu care nu este lăsat să se ocupe de problemele importante ale judeţului. Cum ar fi, infrastructura, fără de care orice investiţie în turism este sortită eşecului. Din cei peste 800 de km de drumuri judeţene aflate în administrarea CJ, doar 20%, de exemplu, se află într-o stare bună! Restul… Elicoptere, poveşti din 1001 de nopţi, covoare zburătoare, heruvimi şi serafimi, imagini mitice create în aşteptarea alegerilor parlamentare!
 
DICŢIONAR:
Numele de Heruvimi dezvăluie Revărsarea de Înţelepciune
Numele de Serafimi înseamnă „cei ce se aprind” sau „cei ce se încălzesc”.
mb
Mario Balint

Mario Balint

Ziarist profesionist din 1990. Jurnalist, analist şi consultant de securitate. Activităţi jurnalistice în presa scrisă, televiziune, radio. Fondator de publicaţii, realizator de emisiuni. De peste 20 de ani, corespondent de război. Corespondent special al Radio România Actualităţi. În prezent, redactor şef la Radio România Reşiţa. Autor a 16 volume de proză, reportaj, fotografie şi eseu. Studii de jurnalism şi securitate.

%d blogeri au apreciat: