De ziua lor, Statele Unite și-au oferit un inedit cadou: Jupiter De ziua lor, Statele Unite și-au oferit un inedit cadou: Jupiter
De ziua lor, la 4 iulie, Statele Unite ale Americii și-au oferit un cadou. Unul inedit și, în egală măsură, măreț: sonda spațială Juno... De ziua lor, Statele Unite și-au oferit un inedit cadou: Jupiter

De ziua lor, la 4 iulie, Statele Unite ale Americii și-au oferit un cadou. Unul inedit și, în egală măsură, măreț: sonda spațială Juno s-a înscris pe orbita imperialului Jupiter. Cea mai mare planetă a sistemului solar, gigantul gazos cu celebra-i pată roșie, primește astfel vizita unei minuni a tehnologiei pământene, prin care umanitatea aruncă un ochi în ”vecinătatea” reprezentată de sistemul solar. Vecini apropiați și îndepărtați în egală măsură, dacă ținem cont de faptul că Juno a plecat spre Jupiter în 2011. Juno a intrat pe o traiectorie de 53,5 zile în jurul planetei. Modificarea frecvenţei  semnalelor radio primite din partea sondei Juno a indicat faptul că motorul a pornit la timp. Inginerii au monitorizat modificarea undelor Doppel cauzate de schimbările de viteză ale sondei în contact cu ecartamentul pentru a şti dacă arderea a atins rezultatul dorit. Confirmarea satelizării cu succes a ajuns pe Pământ la 11.53 p.m. (6.53, ora României) printr-un transmiţător radio, stârnind aplauze în camera de control din incinta Jet Propulsion Laboratory al NASA. Alimentată de către trei panouri solare, sonda a călătorit cinci ani și 2,7 miliarde de km, pentru a atinge destinaţia sa finală, Jupiter. Din cauza forţei de atracţie puternice a planetei, Juno a devenit cea mai rapidă sondă din istorie, ajungând la viteza de 58 de km/s în momentul transformării sale în satelit al imensei planete.

         Astfel, NASA, Statele Unite și, în general, inteligența umană, au realizat încă un lucru minunat pentru ingineria spațială. Mii de ore de muncă, fonduri investite, în creuzetul unor minți luminate, au reușit să ne ducă ”antenele” departe, în sistemul solar, acolo unde căutăm să înțelegem miracolul acestui univers. Dincolo de zbateri de tot felul, de patimi politice, de războaie, de nedreptăți pe Pământ, triumful acesta al tehnologiei umane ne dă speranțe serioase că umanitatea va reuși, în final, să facă din Terra un loc primitor, un leagăn al inteligenței și valorilor umanității. Un loc frumos, de unde putem pleca să explorăm spațiul și reveni oricând, cu bucuria unui cămin printre stele.

DB

 

Daniel Botgros

Daniel Botgros

Ziarist profesionist din 1990. Activitate jurnalistică la publicaţiile Tinerii, Timpul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Sud-Vestul, Măsura, Ziua de Vest. Redactor la televiziunea Terra Sat, redactor şi realizator de emisiuni la Radio România Reşiţa, realizator de emisiuni la Banat TV. Activităţi în domeniul PR. Autor a patru volume, de proză, reportaj şi eseu și al unui volum de jurnalism. Studii de jurnalism şi comunicare.

%d blogeri au apreciat: