Nu vă faceți griji, trăim veșnic! Pe internet Nu vă faceți griji, trăim veșnic! Pe internet
Lucruri oarecum bizare se întâmplă pe internet. Mai ales pe rețelele de socializare. Acolo poți ura la mulți ani celor plecați din lumea aceasta... Nu vă faceți griji, trăim veșnic! Pe internet

Lucruri oarecum bizare se întâmplă pe internet. Mai ales pe rețelele de socializare. Acolo poți ura la mulți ani celor plecați din lumea aceasta sau, un pic macabru, cei decedați îți pot da like sau distribui postările. O neobișnuită împletire, pe care nicio religie nu o visa, probabil, între cei vii și cei mai puțin vii. Ceva ce întrece probabil și ”prezența” la vot a decedaților. În această dimineață, bunăoară, aș fi avut ocazia să urez la mulți ani și ”o zi minunată”, vorba Facebook-ului”, regretatului scriitor orăvițean, Mihai Moldovan, care azi ar fi aniversat o frumoasă vârstă. Mihai, însă, nu se mai poate bucura, din păcate, de aniversarea sa. Se întâmplă destul de des ca apropiații celor plecați dintre noi să păstreze active conturile rudelor sau prietenilor lor, postând în numele lor, menținând o activitate uneori chiar ferventă. E șocant, desigur, să primești like-uri sau alte aprecieri de la oameni care nu mai sunt. În secunda a doua îți amintești, desigur, că cel pe care l-ai avut în categoria prietenilor nu mai e, dar micul șoc inițial rămâne. Oricum, tresari.

         Nu trebuie însă să ne mire prea mult. A existat la un moment dat ideea realizării unui fel de facebook destinat exclusiv celor decedați. Ei ar fi urmat să ”supraviețuiască” a la long în memoria celor dragi, ”postând”, schimbând fotografii și impresii, așa cum o făceau atunci când erau în viață. Sună ciudat dar poate, cumva, ar compensa dorul de ei și absența lor reală. Ei, cei plecați fizic, ar rămâne astfel virtual printre noi iar într-o bună zi, când granița dintre virtual și real va fi mult mai ștearsă decât acum, am putea trăi mai aproape de ei. De altfel, unul dintre cei mai importanți prospectologi și viitorologi ai timpurilor noastre, americanul Ray Kurzweil, propovăduiește așa-numita ”singularitate”, care ar putea avea loc după 2025, adică acel moment în care omul va putea să-și transfere complet creierul și, se crede, conșiința, într-un computer. Dincolo de considerațiile etice sau religioase, vom putea atunci trăi practic veșnic. Evadarea din lumea fizică se va produce, cu siguranță, pe mai multe planuri decât ne închipuim acum iar lumile virtuale se vor dovedi de o complexitate greu de imaginat în acest moment.

         Așa că Facebook sau alte rețele de socializare, unde, iată, cei plecați, supraviețuiesc într-un fel, sunt doar începutul unei revoluții profunde  în ce privește relația om – mediul virtual.   

DB

Daniel Botgros

Daniel Botgros

Ziarist profesionist din 1990. Activitate jurnalistică la publicaţiile Tinerii, Timpul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Sud-Vestul, Măsura, Ziua de Vest. Redactor la televiziunea Terra Sat, redactor şi realizator de emisiuni la Radio România Reşiţa, realizator de emisiuni la Banat TV. Activităţi în domeniul PR. Autor a patru volume, de proză, reportaj şi eseu și al unui volum de jurnalism. Studii de jurnalism şi comunicare.

%d blogeri au apreciat: