Tot mai mulți ”viteji” își înjunghie femeile Tot mai mulți ”viteji” își înjunghie femeile
Valul de agresiuni asupra femeilor pare a fi unul fără precedent. Reacții obsesiv-compulsive, crize de furie necontrolată, gelozie atavică, se finalizează cu acte grave... Tot mai mulți ”viteji” își înjunghie femeile

Valul de agresiuni asupra femeilor pare a fi unul fără precedent. Reacții obsesiv-compulsive, crize de furie necontrolată, gelozie atavică, se finalizează cu acte grave ce duc până la crimă, împotriva unor ființe nevinovate, care refuză să facă ceva împotriva dorinței lor, nu execută uneori sarcini simple, nu mai vor să continue o relație. Știri halucinante, cum că și-a înjunghiat nevasta sau concubina în stomac pentru că nu avut să mănânce pește, i-a tăiat gâtul fostei iubite pentru că nu l-a mai vrut înapoi și alte asemenea grozăvii te fac să te întrebi dacă nu cumva suntem o societate profund bolnavă. Presa din Banat a fost plină zilele astea de asemenea informații. Femei rupte în bătaie, violate, torturate, ucise, tragedii majore care distrug iremediabil vieți, destine, numai pentru că mulți dintre semenii noștri sunt patologic frustrați, cu creierii înecați de aburii alcoolului, cu traume psihice din copilărie. Ei nu sunt declarați oficial bolnavi psihic, se plimbă liberi printre noi și comit, din când în când, grozăvii. Unii poate nici nu au neapărat afecțiuni pshihice, ci, mai degrabă, carențe grave de comportament, lipsă de educație, impulsuri criminale. Revărsări maniacale de testosteron, imbecilitate, lașitate – pentru că, da, e un act de lașitate supremă să bați sau să ucizi o femeie – toate acestea și multe altele conduc la gesturi extrem de grave, care îndoliază familii, distrug pentru totdeauna viețile eventualilor  copii rămași în urmă.

         Din păcate, nimeni nu poate pune câte un polițist în spatele fiecăruia dintre noi. Dincolo de resorturile psihologice ale acestor acte, cred că ține într-un fel și de femei să aibă grijă cu cine aleg să aibă o relație, de cine se apropie. Și aici e nevoie de o anumită educație, de o înțelegere mai bună a oamenilor de lângă noi. Unii par în regulă dar nu sunt. Se cheltuie prea puțini bani pe studii și programe de specialitate în domeniu, pentru că e nevoie să umblăm la cauze. Nu mai ajută pe nimeni că nenorocitul intră în pușcărie. Va ieși de acolo mai alienat, mai rău. Educația a cam luat-o și ea la vale dar astfel de persoane nu se adaptează, din nefericire, chiar dacă le-ai oferi un sistem mai bun. Și totuși, e nevoie de un profund efort de reabilitare a societății, inclusiv din acest punct de vedere, de programe speciale, care să le educe pe femei să se protejeze împotriva unor astfel de persoane. Sună ca din cărți dar de undeva trebuie apucat, pentru că altfel dramele nu vor conteni.  

DB

Daniel Botgros

Daniel Botgros

Ziarist profesionist din 1990. Activitate jurnalistică la publicaţiile Tinerii, Timpul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Sud-Vestul, Măsura, Ziua de Vest. Redactor la televiziunea Terra Sat, redactor şi realizator de emisiuni la Radio România Reşiţa, realizator de emisiuni la Banat TV. Activităţi în domeniul PR. Autor a patru volume, de proză, reportaj şi eseu și al unui volum de jurnalism. Studii de jurnalism şi comunicare.

%d blogeri au apreciat: