Nevoia de Regalitate Nevoia de Regalitate
Odată cu vestea tristă a înrăutățirii stării de sănătate a Majestății Sale, Regele Mihai al României – unicul șef de stat și de guvern... Nevoia de Regalitate

Odată cu vestea tristă a înrăutățirii stării de sănătate a Majestății Sale, Regele Mihai al României – unicul șef de stat și de guvern participant activ la evenimentele din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial aflat în viață – au apărut o sumedenie de opinii legate de părerea de rău că Regele nu a putut să-și reocupe tronul, după 1990. Și pe bună, dreptate, Majestatea Sa, acum 25 de ani era încă în plină putere, încă tânăr. De aceea, e futil să mai spunem acum că România ar fi avut un cu totul alt traseu, politic, economic, social, cultural. O altă poziție în rândul națiunilor civilizate, chiar dacă acum face parte din NATO și UE. Numai că valul al doilea al comunismului românesc, care a preluat puterea după 1989, nu putea permite așa ceva. Încrengătura toxică pentru România de atunci a dominat ani buni realitatea politico-socială, până când cineva a realizat că e nevoie de imagine. Și atunci, Regele Mihai a putut veni în țară. Principele Radu a fost desemnat reprezentant special al guvernului în relațiile externe. Credeți că cineva a înțeles cu adevărat profundele valori promovate, dar ce spun promovate?, respirate de Casa Regală? Nu. S-au folosit de ilustrele figuri pentru capital politic. Nu au vrut niciodată să lase puterea din mână, deși o Monarhie Constituțională ar fi pus în valoare partitismul politic.

Anii au trecut, din păcate, Casa Regală a fost așezată, cumva, pe locul meritat dar, oficial, nu a putut guverna România, care a rămas mai departe o republică. Sigur, lucrurile se pot schimba și ar fi minunat ca Monarhia să nu mai reprezinte doar un simbol, ci și o putere efectivă. Din nefercire, Majestatea Sa Regele Mihai este bolnav și a făcut deja transferul prerogativelor regale către Alteța Sa, Principesa Margareta, un om extraordinar, care reprezintă într-un mod cu totul special Casa Regală. Împreună cu Principele Radu pot oricând să fie exponenții de vază ai unei dorite de multă lume, monarhii constituționale. Ne rugăm în acest timp pentru Majestatea Sa Regele Mihai iar România, măcar de acum încolo, ar putea să nu mai rateze șansa de a deveni o națiune demnă și mândră, cu o conducere monarhică ce s-ar ridica deasupra patimilor și noroiului politic generat de aleșii noștri, de 26 de ani încoace. Din nefericire, însă, ar trebui o mare voință politică pentru asta iar aleșii noștri – departe de a înțelege sau de a le păsa de viitorul acestei țări – vor continua probabil să-și prezerve puterea și averile acumulate. Pentru că le convine această situație. Pentru că se simt cel mai bine în zona gri.

DB

Sursa foto: stiri.tvr.ro

Daniel Botgros

Daniel Botgros

Ziarist profesionist din 1990. Activitate jurnalistică la publicaţiile Tinerii, Timpul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Sud-Vestul, Măsura, Ziua de Vest. Redactor la televiziunea Terra Sat, redactor şi realizator de emisiuni la Radio România Reşiţa, realizator de emisiuni la Banat TV. Activităţi în domeniul PR. Autor a patru volume, de proză, reportaj şi eseu și al unui volum de jurnalism. Studii de jurnalism şi comunicare.

%d blogeri au apreciat: