Independent sau om politic la Primăria Reșiței? O tradiție care nu e tradiție Independent sau om politic la Primăria Reșiței? O tradiție care nu e tradiție
S-a tot vorbit că Reșița are tradiția independenților la primărie. Asta pentru că, în general, partidele politice, aparent, n-au prea câștigat, de-a lungul acestor... Independent sau om politic la Primăria Reșiței? O tradiție care nu e tradiție

S-a tot vorbit că Reșița are tradiția independenților la primărie. Asta pentru că, în general, partidele politice, aparent, n-au prea câștigat, de-a lungul acestor ani, fotoliul de primar al municipiului. Este, însă adevărat, doar în parte. Singurul cu adevărat independent politic a fost Mircea Popa. Sigur, domnia sa purta o anumită ”zestre” politică provenită din alte vremi dar aceasta e o altă discuție. Un simulacru de candidat independent a fost Mihai Stepanescu. A candidat în această calitate, la primul mandat, dar toată lumea știa că până nu demult fusese un important lider municipal al PSD. Iar din politică e cumva ca la serviciile de informații: nu ieși niciodată cu adevărat din sistem. Al doilea mandat a confirmat ceea ce toată lumea știa: Stepanescu nu a fost niciodată altceva decât pesedist. Pe acest val s-a și instalat la primărie. Apoi, Liviu Spătaru a câștigat, se știe, din partea PNL, care se poate lăuda că a deținut, măcar o dată, puterea în administrația publică.
Un sondaj online de opinie publicat pe eCronica și aflat și acum în curs atestă însă, cu o zdrobitoare majoritate, necesitatea unui independent la primăria Reșiței. 94 la sută dintre repondenți își doresc un candidat independent la primărie, în timp ce doar șase la sută ar vrea acolo un om politic. Nu spunem că acest sondaj e exhaustiv și nici că reflectă exact starea de spirit a reșițenilor. Dar, pe fondul sastisirii de jocurile politice – dar ce vorbesc eu de jocurile politice? De bătaia de joc politică, de jaful politic, de crimele politice împotriva societății – oamenii e logic să dorească un independent. Numai că lucrurile sunt mai complicate, la acest nivel. Un independent are nevoie de un consiliul local favorabil, cu ajutorul căruia să poată trece proiecte, are, până la urmă, nevoie, înainte de acest lucru, de oameni în secțiile de votare. Rău este că, chiar dacă majoritatea ne dorim un independent, acestuia îi va fi foarte greu să reziste mașinăriei infernale constituită din grupurile politice din consiliul local, care îl vor carota fie și numai așa, să arate cine are mușchi.
Haideți să vedem cine vor fi independenții, cel puțin până acum. Dănuț Acea, directorul filialei locale a Băncii Transilvania, consilierul județean Nicolae Ștefănescu, Laurenția Bora, om de afaceri. După știința noastră ei ar putea continua un fel de tradiție a independenților la Reșița. Care tradiție, însă, așa cum am spus, nu e chiar tradiție. Sigur că și independenții au de obicei în spate grupuri de interese sau de partid care-i susțin dar aceste lucruri sunt neoficiale și rămân în zona susținerii din umbră.
Problema e însă, așa cum am mai scris, să încerci să relansezi acum acest municipiu e o întreprindere cel puțin nebunească, cu toată responsabilitatea fie spus. Reșița a intrat într-o con de umbră serios, din toate punctele de vedere. Nu vrem să fim defetiști, numai că ne-am cam pierdut speranța în personaje providențiale, care să poată aduce și aici măcar o urmă de prosperitate. Vor putea independenții sau cei susținuți de partide politice să facă acest lucru? Sincer, ne cam îndoim.

DB

Sursa foto: resitaimprejurimile.weeblly.com

Daniel Botgros

Daniel Botgros

Ziarist profesionist din 1990. Activitate jurnalistică la publicaţiile Tinerii, Timpul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Sud-Vestul, Măsura, Ziua de Vest. Redactor la televiziunea Terra Sat, redactor şi realizator de emisiuni la Radio România Reşiţa, realizator de emisiuni la Banat TV. Activităţi în domeniul PR. Autor a patru volume, de proză, reportaj şi eseu și al unui volum de jurnalism. Studii de jurnalism şi comunicare.

%d blogeri au apreciat: