La mulți ani, maestre Gheorghe Jurma! La mulți ani, maestre Gheorghe Jurma!
„Când eram copil scriam cărţi întregi, e adevărat, numai în visele de seară sau de dimineaţă, când îmi prelungeam şederea în pat născocind sub... La mulți ani, maestre Gheorghe Jurma!
„Când eram copil scriam cărţi întregi, e adevărat, numai în visele de seară sau de dimineaţă, când îmi prelungeam şederea în pat născocind sub pleoape aventuri în istorie sau în ţinuturi exotice… Acum stau în faţa hârtiei albe şi nu reuşesc să scriu. Nici măcar un rând. Un cuvânt.”
Gheorghe Jurma împlineşte astăzi, 71 de ani! Urări de bine, evident, mulţumiri pentru devenirea întru slove, putere de muncă etc. Am căutat pe Google o fotografie cu maestrul să pot ilustra acest text. Din 247 de targeturi, „gîju” apare doar într-o poză mică. Mică de tot! Numele lui este ilustrat cu o istorie a literaturii române. E important!
Pentru piţifelnici şi fătuci, cîteva rînduri: scriitorul şi criticul literar Gheorghe Jurma s-a născut la 5 februarie 1945 în satul Bobda, judeţul Timiş. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Timişoara (1969). A fost redactorul ziarului „Flamura” (1970 – 1989) din Reşiţa, redactor-şef al ziarului „Timpul” ( 1990 – 1993 ), apoi director al Editurii „Timpul” din Reşiţa şi redactor-şef al revistei „Semenicul”. Scrie proză din vremea studenţiei (debut în anul 1968). A publicat în volumul colectiv „Gustul livezii” (1985) secţiunea proprie „Panta Rhei”, din care sînt reluate şi cele mai multe din textele volumului „Întuneric de ora şapte”. Colaborări, cu critică şi istorie literară, la publicaţiile: „Flamura”, „Caraş-Severinul”, „Studii de limbă, literatură şi folclor” ş.a.
În decursul anilor a fost mereu alături de mine şi de escapadele mele pseudo-literare, de la momentul 1987 cînd m-a abordat în curtea Liceului Industrial 3, din Reşiţa, sugerîndu-mi să scriu un text despre ultima zi de liceu (apoi, a fost „nemulţumit” spunîndu-mi: „Asta pot să scriu eu, gazetarul, nu tu elevul care mîine termini liceul”!). Mulţumesc, maestre! Asta, să se ştie! Mda, mda… hai băieţii, hai băieţii… greu la deal… Mult succes corului din Marga!
LA MULŢI ANI!
mb
Contrar uzanțelor jurnalistice, dar cu permisiunea lui Mario, mă alătur și eu cumva, marcând acest moment, pentru că ziaristul, directorul de ziar și de editură, scriitorul, criticul și editorul Gheorghe Jurma mi-a croit și mie destinul jurnalistic, precum și pe cel literar. Domnia sa mi-a editat toate cele patru volume de până acum și a constituit un puternic model în toți acești ani pentru mine. La mulți ani, maestre! (Daniel Botgros)
Mario Balint

Mario Balint

Ziarist profesionist din 1990. Jurnalist, analist şi consultant de securitate. Activităţi jurnalistice în presa scrisă, televiziune, radio. Fondator de publicaţii, realizator de emisiuni. De peste 20 de ani, corespondent de război. Corespondent special al Radio România Actualităţi. În prezent, redactor şef la Radio România Reşiţa. Autor a 16 volume de proză, reportaj, fotografie şi eseu. Studii de jurnalism şi securitate.

%d blogeri au apreciat: