Neo-liberalul tehnocrat Cioloș pregătește privatizarea IGSU? Neo-liberalul tehnocrat Cioloș pregătește privatizarea IGSU?
Nici vorbă de un minister sau agenţie naţională pentru situaţii de urgenţă, care să îmbunătăţească managementul situaţiilor de urgenţă, dispersat acum pe la prefect,... Neo-liberalul tehnocrat Cioloș pregătește privatizarea IGSU?
Nici vorbă de un minister sau agenţie naţională pentru situaţii de urgenţă, care să îmbunătăţească managementul situaţiilor de urgenţă, dispersat acum pe la prefect, care tre să dea cod roşu de… şpagă, eventual, pe la primari, care angajează companii private la manifestări fictive, dar nu angajează şoferi pentru autospecialele de la SVSU, dacă le au! Luni, 1 februarie a.c., la sediul MAI, ministrul afacerilor interne din guvernul tehnocrat Cioloş, generalul de poliţie Petre Tobă, a condus o şedinţă operativă de evaluare a modului de îndeplinire a obiectivelor şi priorităţilor care decurg din Programul de guvernare, Strategia Naţională de Apărare, Strategia Naţională de Ordine Publică şi celelalte strategii sectoriale, din domeniul Ministerului Afacerilor Interne.
„În ceea ce priveşte obiectivul de optimizare a mecanismelor funcţionale ale IGSU este în derulare o analiză de sistem privind principalele disfuncţionalităţi ale sistemului de management în situaţii de urgenţă, inclusiv a cadrului legal din domeniu. În perioada următoare vor fi făcute demersuri legislative pentru armonizarea, unificarea şi simplificarea legislaţiei în domeniu, cât şi pentru creşterea eficienţei acţiunilor preventive şi de intervenţie la situaţii de urgenţă”, se scrie într-un comunicat. Adică, după cum înţeleg eu aici, Domnul general are ordin pe linie de guvern să trântească exemplar şi demonstrativ pe cineva, după principiul cunoscut deja: nu ţi-am găsit nimic, dar trebuie să te amendez.
În paralel, toate institutiile care au intervenit de urgenţă în noaptea incendiului de la Clubul Colectiv sînt achetate de Corpul de Control al premierului. Dacian Cioloş a dispus verificări la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi la spitalele care i-au primit şi tratat pe răniţi. Potrivit unor surse guvernamentale, şeful guvernului este nemultumit de activitatea ISU şi a IGSU, aşa că, în scurt timp vor fi luate măsuri pentru îmbunătăţirea managementului. Acest lucru poate duce inclusiv la schimbarea conducerii. Cioloş e nemulţumit pentru că Tobă se declara nemulţumit? Sau Tobă e nemulţumit pentru că Cioloş e nemulţumit… Sau, ambii prezintă nemulţumiri „la nivelul feţei”, cum ar spune medicii de la urgenţă, pentru că, în spatele lor, o haită de investitori în sistemul de urgenţă stau gata să încaseze miliarde de la stat, în detrimentul unui mecanism funcţional şi model pentru statele civilizate! Dacă sînteţi atenţi, vedeţi şi confuzia întreţinută voit între sistemul de urgenţă şi „spitalele care i-au primit şi tratat”…
Valentin Mircea, şeful Corpului de Control al premierului Cioloş, declara la PROTV: „În linii mari, nu rezultă că a fost cea mai bună intervenţie care se putea face la acel moment. Nu dăm încă un calificativ, pentru că nu avem încă închisă această analiză, dar că se putea mai bine, da, asta rezultă. Cu siguranţă, ce pot să vă spun este că nu a fost cea mai promtă intervenţie. Au fost luaţi mulţi, totuşi, prin surprindere de acel eveniment. De exemplu, planul roşu putea fi declanşat mult mai devreme.”
Nu ştiu dacă Valentin Mircea e specialist şi în situaţii de urgenţă. Ştiu, însă, că acesta este un cunoscut expert în DREPTUL CONCURENŢEI şi în dreptul domeniilor reglementate, cum sunt comunicaţiile, media, domeniul farmaceutic şi cel energetic. De altfel, el a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei între 2011 şi 2013. Probabil că acest Mircea a apelat la contractori privaţi de specialitate care provin TOT din sistemul de situaţii de urgenţă, care au părăsit acest sistem din diferite motive, condamnări penale – de exemplu!, sau pensionări anticipate şi afaceri în domeniul avizării/autorizării, domeniu de confruntare cotidiană cu inspectorii IGSU în acest domeniu. În aceste condiţii, contractorii încasează onorariul şi raportează la temă. Tema e: nemulţumirea Domnului Cioloş exprimată în avans, ante-pronunţîndu-se în legătură cu activitatea salvatorilor.
În disperarea de a găsi un vinovat pentru tragedia petrecută în clubul bucureştean, nimeni nu se mai gândeşte că, la acea dată, pompierii NU AVEAU CADRUL LEGAL PENTRU A ÎNCHIDE hala transformată în discotecă pe rit nou! Acesta a apărut abia în 5 noiembrie 2015, respectiv Ordonanţa de Urgenţă nr. 52/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor şi Hotărârea Guvernului nr. 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, neasigurarea stabilității elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului și fumului în interiorul edificiului și la vecinătăți.
Nu este nici un secret. Din păcate, în România s-a privatizat tot ce s-a mai putut privatiza. Au mai rămas serviciile de urgență. Este aceeaşi miză ca acum trei ani: banii alocaţi de stat pentru serviciile de intervenţie rapidă. Bani mulţi! Miliarde!  Arafat a fost cel care s-a opus dintotdeauna privatizării serviciilor de urgenţă pentru că, astfel, s-ar deschide cutia Pandorei. Piatra de temelie a SMURD sunt Pompierii. În momentul în care vei gândi trimiterea unei ambulanţe strict după criteriul financiar, vei condamna la moarte mii de oameni care nu-şi permit să plătească o intervenţie de urgentă. În 2012 s-a încercat îndepărtarea lui Raed Arafat, care s-a împotrivit legii sănătăţii propuse de PDL, prin care se permitea intrarea în cadrul serviciilor de urgenţă şi a companiilor private.  De atunci s-a demarat o campanie de presă pentru compromiterea lui. Şi în spatele campaniei nu se afla doar fostul preşedinte Băsescu, unul din propovăduitorii neoliberalismului în România, ci importanţi oameni de afaceri care doresc o parte din “tortul” serviciilor de urgenţă.
Este Cioloş Neoliberal? Serveşte el intereselor financiare în detrimentul interesului public? Controlul expertului în DREPTUL CONCURENŢEI, Valentin Mircea, la IGSU, afirmaţiile acestuia, de genul… a fost bine, se putea şi mai bine… să vină privaţii inima să-mi stingă etc, mă fac să am certitudiea că DA! În toate tragediile care au generat campanii de presă, ISU a intervenit în condiții extrem de dificile dar media a tras concluzia ca nu s-a intervenit suficient de repede! Pentru a fi mai convingători, cei care au manipulat scandalul au adăugat câteva elemente suplimentare. De fiecare dată!
Nu am nici o îndoială: Raed Arafat va fi demis cât de curând. În aplauzele poporului care va fi convins că s-a făcut dreptate. Trăiască neoliberalismul în România!
mb
Sursa foto: nasul.tv
Mario Balint

Mario Balint

Ziarist profesionist din 1990. Jurnalist, analist şi consultant de securitate. Activităţi jurnalistice în presa scrisă, televiziune, radio. Fondator de publicaţii, realizator de emisiuni. De peste 20 de ani, corespondent de război. Corespondent special al Radio România Actualităţi. În prezent, redactor şef la Radio România Reşiţa. Autor a 16 volume de proză, reportaj, fotografie şi eseu. Studii de jurnalism şi securitate.

%d blogeri au apreciat: