Bodegi autorizăm, turism de bodegă o să avem! Bodegi autorizăm, turism de bodegă o să avem!
Trăim într-o zonă foarte frumoasă, prin județul nostru trece Dunărea, avem munți, păduri, lacuri, râuri  avem legende și multă istorie. Ai putea spune că... Bodegi autorizăm, turism de bodegă o să avem!

Trăim într-o zonă foarte frumoasă, prin județul nostru trece Dunărea, avem munți, păduri, lacuri, râuri  avem legende și multă istorie. Ai putea spune că la noi ” duduie ” turismul, și totuși nu. Unde ar putea fi vina? 

Am fost duminică, cu copilul meu, pe Muntele Semenic. Vreme frumoasă, vizibilitate bună, peisaje superbe. A făcut al mic vreo două ture cu sania, când, brusc, apare un nene cu un snowmobil în maximă viteză, cu un picior pe sus și plin de veselie, și trece la aproximativ un metru de el. Sincer, ca părinte mi-a înghețat inima. Am luat copilul și am plecat acasă că doar nu vroiam să risc să-l iau bucăți de pe PÂRTIA DE SĂNIUȘ, unde erau zeci de copii. 

Acesta este doar un exemplu. Dacă e să analizăm puțin cu un ochi de nespecialist Muntele Semenic situația nu e tocmai roză. Toată lumea vorbește despre lipsa banilor și de aici situația groaznică. Ei, eu nu sunt de acord. Pâna la urmă trebuie ca anumite instituții să își facă datoria și autoritățile să iasă de sub influența unor așa numiți ” mari investitori” în turism care după părerea mea mai degrabă blochează alte investiții decât să aducă un plus. Nu costă o avere să pui niște indicatoare care să te îndrume spre pârtii, să indici gradul de dificultate al pârtiilor, să faci niște reguli care să delimiteze  clar pârtiile pentru săniuș, traseele pentru snowmobile,  pârtiile de schi și să pui Poliția Locală să supravegheze respectarea lor, să faci o toaletă decentă, să respecți regulile prin  care se dau autorizațiile de construcții, pentru a evita mirosul de rahat amestecat cu miros de mâncare în mijlocul pârtiei, și poate un plan de urbanism măcar așa de bun simț, să autorizeze doar locații în care există o toaletă, să creeze mai multe locuri de parcare și să le curețe (așa și-ar permite să le și taxeze) etc…. toate astea costă mai puțin decât un centru de informare turistică și poate dacă ar fi făcute ar schimba ceva în atracția față de muntele nostru. Ideea e că avem nevoie de bun simț și poate puțină analiză, doar așa până nu apare oboseala.

  Trebuie să conștientizăm că dacă vrem investitori adevărați în turism avem nevoie și de infrastructură (nu vorbim doar de drumuri) și de reguli clare cu privire la construcții. Bodegi autorizăm, turism de bodegă o să avem. Dar cine are interes ca sus, pe Semenic, să nu crească nimic?

AV

Aurel Văduva

Aurel Văduva

%d blogeri au apreciat: