”Tovarăși, am avut un an greu, urmează unul și mai greu!” ”Tovarăși, am avut un an greu, urmează unul și mai greu!”
Cam așa te ”mobilizau” comuniștii pe la sfârșitul anului, pentru a începe cu forțe proaspete pe cel nou-nouț care bătea la ușă. Adică, nu... ”Tovarăși, am avut un an greu, urmează unul și mai greu!”

Cam așa te ”mobilizau” comuniștii pe la sfârșitul anului, pentru a începe cu forțe proaspete pe cel nou-nouț care bătea la ușă. Adică, nu ne culcăm pe ureche, nu ne lăsăm legănați de ”îndeplinirea exemplară a planului”, pentru că urmează o perioadă și mai a dracului, cu și mai multe provocări.

Cam așa am putea spune și noi. Am avut un an plin de evenimente. O cronică amănunțit a lui 2015 nu știm cât servește acum cuiva, pentru că ne sunt încă proaspete în memorie evenimentele politice, sociale sau economice. Putem însă să ne amintim de marile premiere cărășene în domeniul cutremurelor politico…legale, să le spunem așa. Reținerea primarului de la Băile Herculane, primari eliberați din funcții pentru fapte penale, arestări la Universitatea Eftimie Murgu, cercetări și rețineri pentru evaziune fiscală, arestarea vicepreședintelui Ionesie Ghiorghioni, prins cu mită în chiar biroul său de la Consiliul județean. Trimiterea în judecată a vicepreședintelui PNL Sorin Frunzăverde pentru încă presupusa șantajare a primarilor în sprijinul voturilor destinate lui Klaus Iohannis. În fine, arestarea de răsunet a primarului Reșiței, Mihai Stepanescu, pentru, deja clișeatica șpagă. Sunt doar câteva dintre evenimentele care au ținut capul de afiș în județ. Din păcate, nu investiții, nu locuri de muncă, nu evenimente culturale veritabile. Dimpotrivă, ineficiență economică și socială.

Iar clasa politică din Caraș-Severin ce a făcut în tot acest răstimp? A tăcut mâlc, evident. Nu și-a asumat nimic, nu a dat nicio explicație. Lideri de mari partide, PSD sau PNL, Ion Mocioalcă, Marcel Vela, au dispărut aproape cu desăvârșire din peisajul județean, cel puțin din punct de vedere declarativ. Iar când i-a întrebat cineva ceva, răspunsuri în doi peri, de cele mai multe ori zeflemitoare.  De parlamentari, ce să mai vorbim. Există unii aleși pe care nu i-am văzut de patru ani. Poate așa, pe stradă, dar nu la asta mă refer. Au ieșit timid, lideri mai mărunți, de pe la partide mici, care însă nu au încă probleme cu justiția și nu e cazul sa-și asume niciun arestat sau cercetat penal. Partidele mari, repet, nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase. Păi nu așa, stimați domni. Pentru că sunt liderii dumneavoastră, propulsați din propriile laboratoare politice, oameni politici cu care altădată vă împăunați. Când un om politic proeminent are probleme cu justiția, sunt necesare explicații, poziții oficiale. Pentru că acel om politic nu a ajuns de capul lui într-o funcție.

Lucrurile însă s-au schimbat, rapid, spre sfârșitul anului. Cu Stepanescu înlăturat din cursă, cu Sorin Frunzăverde tras și el, deocamdată, pe margine, dintr-o dată primăria Reșiței și Consiliul județean au devenit atractive. PNL a ieșit la rampă cu aceleași sondaje discutabile și manipulatoare pentru a stabili candidatul la primărie, au apărut și independenții, fierberea a început. Urmează, ca de fiecare dată, conferințe de presă, declarații, disponibilitate aproape totală la dialog din partea oamenilor politici, acum că există interes major. Vor vrea cu toții să apară ”pe sticlă” sau în publicațiile scrie, ori la radio, uitând, desigur, că presa nu funcționează doar cu entuziasm. În fine, vom avea un 2016 cu alegeri, cu multe evenimente politice, care, însă, din păcate nu sunt de natură a aduce prosperitate sau a relansa acest județ, ci, dimpotrivă, au să blocheze lucrurile pe termen lung. La mulți ani, tuturor!    

DB

Sursa foto: duckfeed.tv

Daniel Botgros

Daniel Botgros

Ziarist profesionist din 1990. Activitate jurnalistică la publicaţiile Tinerii, Timpul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Sud-Vestul, Măsura, Ziua de Vest. Redactor la televiziunea Terra Sat, redactor şi realizator de emisiuni la Radio România Reşiţa, realizator de emisiuni la Banat TV. Activităţi în domeniul PR. Autor a patru volume, de proză, reportaj şi eseu și al unui volum de jurnalism. Studii de jurnalism şi comunicare.

%d blogeri au apreciat: