Maica Sfântă, pe străzile Reșiței! Maica Sfântă, pe străzile Reșiței!
O apariție inedită a trezit din amorțeală, duminică după-amiază, Reșița, cenușie, în aceste zile, cu toate luminile de sărbătoare. Un oraș dominat de agitație... Maica Sfântă, pe străzile Reșiței!

?

O apariție inedită a trezit din amorțeală, duminică după-amiază, Reșița, cenușie, în aceste zile, cu toate luminile de sărbătoare. Un oraș dominat de agitație isterică la cumpărături, cu săptămâni bune înaintea Sărbătorilor, o urbe ce geme, aidoma altora, sub bocancul greu al pragmatismului, sub greaua patimă a îndestulării cu orice preț. Spiritul Crăciunului pare departe, în aceste condiții. Cineva, însă, a avut minunata idee de a readuce acel inegalabil fior biblic de care avem nevoie pentru a retrăi profunda atmosferă a împrejurărilor nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. Astfel că, pe străzile cartierului Lunca Bârzavei a apărut Maica Sfântă, călare pe un măgăruș, însoțită de Sfântul Iosif, soțul ei, de magi și de un întreg alai. Alaiul a plecat din Parcul Tricolor și s-a îndreptat spre Centrul Civic, cu opriri în punctele importante ale orașului. Copii și tineri, personaje biblice, au împărțit trecătorilor și celor care s-au alăturat convoiului, dulciuri și cozonac.

Ideea aparține Teatrului de Vest din Reșița și a fost pusă în operă de directorul artistic, actorul Dan Mirea, personajele biblice fiind întruchipate de actorii teatrului reșițean. După cum a mărturisit Dan Mirea, în premieră, în emisiunea ”Dincolo de Aparențe” de la Banat TV, s-a simțit nevoia întoarcerii la spiritual, la cele sfinte, la sensul real al Nașterii Mântuitorului. Într-o lume în care banul, conflictul, ura sunt la loc de cinste, apariției Fecioarei Maria mergând spre Bethleem, unde urmează să dea viață Pruncului Divin, fie ea și întruchipată de o actriță, are darul de a ne readuce acel fior al purității și al credinței, greu încercate în epocile din urmă.

Ziua s-a încheiat frumos, la Teatrul de Vest, cu un concert de colinde al tinerilor din Coștei, Serbia, acolo unde românismul e la el acasă și cu un spectacol susținut de corul ”As” din Vârșeț, o formațiune corală mult titrată în toată lumea.  

IMG_20122015_180259  

?

 

DB

Daniel Botgros

Daniel Botgros

Ziarist profesionist din 1990. Activitate jurnalistică la publicaţiile Tinerii, Timpul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Sud-Vestul, Măsura, Ziua de Vest. Redactor la televiziunea Terra Sat, redactor şi realizator de emisiuni la Radio România Reşiţa, realizator de emisiuni la Banat TV. Activităţi în domeniul PR. Autor a patru volume, de proză, reportaj şi eseu și al unui volum de jurnalism. Studii de jurnalism şi comunicare.

%d blogeri au apreciat: