Dacă tot nu citim, ce rost mai are DEX-ul? Dacă tot nu citim, ce rost mai are DEX-ul?
Am postat recent pe facebook următoarea chestiune. „Să fim mai buni de sărbători! Ce v-a oprit până acum, ipocriţilor?”. Un cetăţean prieten de pe... Dacă tot nu citim, ce rost mai are DEX-ul?

Am postat recent pe facebook următoarea chestiune. „Să fim mai buni de sărbători! Ce v-a oprit până acum, ipocriţilor?”. Un cetăţean prieten de pe fb m-a apostrofat vis-a-vis de limbaj, cum că nu ar fi demn de un ziarist. Recunosc că în loc de ipocrit am vrut să scriu ceva mai dur, gen nesimţiţilor. Dar, nu se făcea, dat fiind că de ieri, prin cam toate marile oraşe sunt aprinse luminiţele, funcţionează patinoarele, bogătaşii, cot la cot cu administraţiile, fac pomeni etc. Doar, trebuie să fim mai buni de sărbători. Atât ipocrit cât şi nesimţit se găsesc în DEX. Şi nu sunt peiorative. Înseamnă exact ce spune în Dicţionarul Explicativ al Limbii române. Ştii astea, dacă nu susţii că le cunoşti pe toate şi nu ai nevoie de nicio explicaţie şi nu eşti, cum ar veni, ipocrit. De ce am postat respectiva chestiune? Pentru că eram şi sunt revoltat de cel ce înjură zilnic nevoiaşii dar şi milogii dar, e mai bun de sărbători şi trage nenumărate cruci şi ceva pomeni. Pentru că ne minţim şi ne înjurăm zilnic, din nenumărate motive. De la invidia vecinătăţii pentru un termopan, o uşă sau un autoturism mai al dracului, până la invidia politică generată de cât de moale şi de bănos este scaunul susţinător de cururi alese. Dar, de sărbători toţi sunt mai buni. Poate că îndemnul ar trebui furat din unele sporturi de echipă şi să cerem un time-out în această perioadă. De la duşmăniile şi răutăţile cotidiene. Să continuăm şi nu să începem a fi milostivi, buni şi înţelegători. Dar, desigur, ipocrizia nu ne lasă. E boală grea de care nu ne scapă nici Moş Nicolae nici Moş Crăciun, cu toate ghetele şi tolbele lor şi cu toţi renii din lume. Sărbători fericite!

DP

Dan Popoviciu

Dan Popoviciu

Ziarist profesionist din 1996. Redactor şi realizator de emisiuni la televiziunea Terra Sat, jurnalist la publicaţiile Sud-Vestul, 24 de Ore, fondator al ziarului Ghimpele, redactor la P(r)ostul Mare. În prezent, realizator de emisiuni la Vest TV Reşiţa. Autor al unui volum de proză. Studii de drept.

%d blogeri au apreciat: