Reşiţa, plină de sindroame. După Stockholm, Napoli! Reşiţa, plină de sindroame. După Stockholm, Napoli!
N-am scăpat bine de lacrimile vărsate după Mişu şi de bucuria alegerii lui John, că alt sindrom a dat peste noi, bieţi reşiţeni ce... Reşiţa, plină de sindroame. După Stockholm, Napoli!

N-am scăpat bine de lacrimile vărsate după Mişu şi de bucuria alegerii lui John, că alt sindrom a dat peste noi, bieţi reşiţeni ce ne ducem punga de gunoi la containerul din spatele blocului. Ducem pungile şi acum dar, le mai aruncăm şi pe lângă. Containerele astea au şi ele un anumit cubaj, peste care nu poate trece nici alesul, nici alegătorul, indiferent de conţinutul pungilor cu resturile de prin casă. Încet dar sigur, reşiţenii creează un mediu propice pentru o viitoare recoltă de şobolani. Orezul, dacă dă dracul ceva inundaţii. Că la felul în care se adună şi nu se scurg apele la precipitaţii mai serioase, asta ne paşte. Nu citiţi vă rog, paştele mamii lor. De şpăgari şi de putori. Puţină aducere aminte, nu cred că strică. În urmă cu ceva ani s-a înfiinţat ADI Intercom deşeuri. Un fel de mama gunoaielor din Caraş-Severin. Asociate, primăriile celor 77 de localităţi din judeţ. Contribuţia, un leu pe cap de locuitor. Scopul minunatei instituţii a fost explicat prin mesaje pline de aquisuri comunitare, fonduri europene, gestionare modernă a deşeurilor etc. Fanfaronade. Groapa ecologică, după ce a scăpat de furcile şi topoarele locuitorilor din două comune, refuză să eclozeze. ADI face ce ştie. Ia, mai rar ce-i drept, bani şi tace. Primăriile sunt lăsate în curul gol, să se spele pe cap cu gunoaiele lor cu tot. Hai că la ţară, le mai împrăştii pe ogor să îngraşi pământul. Nu citiţi, să îngraşi porcii (din nenumăratele şi preapopulatele birouri ale administraţiilor locale) de Crăciun. Aşadar, ADI se dă rănită şi tace. Că primarii nu au prea dat leul ăla pe cap de producător de gunoi. Primarii cam tac şi ei, că ştiu că n-au dat leul. Groapa minune nu se face. Gunoi se face dar nu prea murdăreşte şpiţurile minunaţilor noştri administratori urbani. Chestiunea este groasă şi, în acelaşi timp, dacă ar fi gestionată corect ar fi o mină de aur pentru administraţie. Dar, ce s-a practicat în ultima vreme în societatea românească? Ducem firma la faliment şi vine salvatorul care o cumpără pe un leu. Sper să nu am gura spurcată. Ce are Reşiţa cu Napoli, vă întrebaţi, poate. Napoli a fost oraşul ce era sufocat de gunoaie în urmă cu ceva ani.

DP

12351121_932162610199686_806830319_n

 

Sursa foto: D.B.

 

Dan Popoviciu

Dan Popoviciu

Ziarist profesionist din 1996. Redactor şi realizator de emisiuni la televiziunea Terra Sat, jurnalist la publicaţiile Sud-Vestul, 24 de Ore, fondator al ziarului Ghimpele, redactor la P(r)ostul Mare. În prezent, realizator de emisiuni la Vest TV Reşiţa. Autor al unui volum de proză. Studii de drept.

%d blogeri au apreciat: