Neo-osmanismul revitalizat Neo-osmanismul revitalizat
Partidul Justiţiei şi Dezvoltării, islamo-conservator (AKP),  al lui Erdogan a obţinut duminică majoritatea absolută în parlamentul turc, pe care a pierdut-o în luna iunie.... Neo-osmanismul revitalizat
Partidul Justiţiei şi Dezvoltării, islamo-conservator (AKP),  al lui Erdogan a obţinut duminică majoritatea absolută în parlamentul turc, pe care a pierdut-o în luna iunie. Creditat înaintea alegerilor cu 40%-43% din intenţiile de vot, AKP a răsturnat pronosticurile, obţinînd majoritatea absolută în parlament, ceea ce îi va permite să formeze singur viitorul guvern. Pentru preşedintele Erdogan, aceasta este o revanşă după ce, în urma scrutinului din 7 iunie, pierduse controlul total pe care îl exercita de 13 ani asupra parlamentului. Partidul Justiţiei şi Dezvoltării a obţinut 49,4% din sufragii, urmînd să ocupe 316 din cele 550 de locuri în parlament, au anunţat canalele de televiziune NTV şi CNN-Turk.
Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) se află pe locul al doilea, cu 25,4% din voturi (134 de mandate), urmat de Partidul Acţiunii Naţionaliste (MHP, de dreapta) cu circa 12% din voturi (41 de mandate). O altă surpriză este şi scorul Partidului Democratic al Poporului (HDP, prokurd), care a reuşit la limită să-şi păstreze locul în parlament, obţinînd 10,7% din voturi, puţin peste pragul electoral. Astfel, formaţiunea prokurdă va dispune de 59 de locuri în parlament, faţă de 80 cât obţinuse la scrutinul din vară.
Aceasta este imaginea unei noi Turcii, legitimate de popor în alegerile anticipate. Un amestec de osmanism şi autoritate asiatică, de inspiraţie sino-rusă!
Premierul Ahmet Davutoglu, care conduce AKP, a cerut partidelor din viitorul parlament să colaboreze pentru o nouă constituţie, după cum transmite Reuters. Fac apel la toate partidele politice care intră în parlament să elaboreze o nouă constituţie civilă, a declarat Davutoglu, într-un discurs rostit în faţa a mii de susţinătorii ai AKP, la sediul din Ankara al partidului, sub un foc de artificii. Să lucrăm împreună pentru o Turcie în care conflictul, tensiunea şi polarizarea să nu existe şi în care fiecare îl salută pe celălalt în pace, a adăugat şeful guvernului.
Noua Turcie se va inspira ca sistem politic din Rusia și China pentru a deveni în cel mai scurt timp o putere globală de talia SUA. „Lumea este terenul de joacă al Turciei” , iată unul din sloganurile favorite ale lui Ahmed Davutoglu. Turcia trebuie să fie mult mai preocupată pe plan internațional de „interesele proprii” și mai puțin de „ritmurile evoluției globale”. Mai exact, fără a neglija UE sau NATO, unde turcii sînt aliați cardinali în materie de Syria, Iraq sau Iran, Turcia nu trebuie să se supună intereselor occidentale, ci ar trebui să-și orienteze politica spre propriile interese regionale, de hegemon în conglomeratul statelor islamice care o înconjoară. Superioară geografic, economic și militar față de vecini, Turcia poate fi „un culoar de energie” între Apus și Răsărit, dar nu ca „un simplu cap de pod al intereselor străine”, ci ca „titular pe terenul de joacă al lumii.”
Privind spre Moscova, Erdogan observă că principala pîrghie pe care Putin joacă restaurarea măreției imperiale a Rusiei este aceea a ortodoxiei universaliste. Aceeași carte – a întoarcerii cu fața la axiologia credinței călăuzitoare, cu scopul redobîndirii autorității mesianice – o joacă și Erdogan, dublat de „sfetnicul” său Davutoglu. Pe urmele marilor sultani de odinioară – în special Mehmed Cuceritorul și Soliman Magnificul – Erdogan este determinat să intre în istorie și prin ctitorii gigantice fără precedent în era modernă a națiunii, între care: un tunel pe sub Bosfor (Marmary) și o cale ferată de mare viteză între Istanbul și Ankara (deja inaugurate, în 2013), un canal maritim (de 45 km!) paralel cu Bosforul, un nou pod suspendat (de 1408 m) peste strîmtoarea care desparte Europa de Asia, cel mai mare aeroport al lumii (la un preț de 22 de miliarde de dolari!), și, „perla coroanei”, o mega-moschee pe malul asiatic al Istanbulului (pe muntele Camlica; macheta sus), un simbol al întoarcerii cu fața la islamism și un monument care să amintească pe vecie de „Epoca lui Erdogan”. Va fi o moschee a superlativelor – cu cele mai înalte minarete din lume (pînă la 107 metri) și capabilă să adăpostească simultan 50.000 de credincioși -, finalizată într-un timp record, de trei ani, slujba de inaugurare fiind prevăzută pe 1 iulie 2016.
Era neo-osmanismului a început!
mb
Mario Balint

Mario Balint

Ziarist profesionist din 1990. Jurnalist, analist şi consultant de securitate. Activităţi jurnalistice în presa scrisă, televiziune, radio. Fondator de publicaţii, realizator de emisiuni. De peste 20 de ani, corespondent de război. Corespondent special al Radio România Actualităţi. În prezent, redactor şef la Radio România Reşiţa. Autor a 16 volume de proză, reportaj, fotografie şi eseu. Studii de jurnalism şi securitate.

%d blogeri au apreciat: