Presa cui? Presa cui?
          Ca deformaţie profesională, urmăresc toate comentariile afişate pe mediile ce îşi asumă responsabilitatea pentru cele spuse, scrise. Văd, în... Presa cui?
          Ca deformaţie profesională, urmăresc toate comentariile afişate pe mediile ce îşi asumă responsabilitatea pentru cele spuse, scrise. Văd, în multe cazuri, un fel de  „ba pe-a mă-tii!”. Continui să cred, după aproape două decenii de presă că, datoria ziaristului este să prezinte ceea ce se întâmplă. Fără floricele, fără  angajamente faţă de un grup sau altul. În primul rând, cred că trebuie să fim oneşti în meseria noastră. Adică, să ne delimităm de produse gen Click, Badea sau Banciu. Putem şi suntem datori să avem opinii. Până la limita unei declanşări de isterii, minciuni şi provocări perverse.
          De la ce plec în aceste consideraţii? Astăzi, văd pe un post naţional de televiziune, cum că, la Reşiţa se înregistrează cel mai mare preţ pe gigacalorie din ţară, la încălzire. Preţul căldurii, în gigacalorie se măsoară în situaţiile în care avem de a face cu o centrală termică municipală sau orăşenească. Or, la Reşiţa nu mai poate fi vorba de aşa ceva din momentul în care defuncta CET a defunctat, scuzaţi barbarismul! Şi atunci, nu vorbim de o manipulare prin media? Câţi cititori sunt dispuşi să o considere o prostie? Câţi ştiu că, de fapt, este o prostie datorată  lipsei de respect faţă de meserie?
          Observ că, în ultima vreme, a atenţiona un jurnalist că nu are dreptate în ceea ce spune, e oarecum echivalent cu a-i spune unui revoluţionar că nu are niciun drept de a fi mai contestatar decât tine în a-ţi aroga meritele împuşcării Ceauşeştilor. E o nebunie, pe care recunosc că nu o înţeleg dar, dacă ne pretindem jurnalişti, haideţi să ne străduim, cât ne lasă bunul simţ şi educaţia, să nu fim curve. Ce vreau să spun. Nu suntem noi, ziariştii, cei lăsaţi pe pământ pentru a face dreptate. Dar, datoria noastră este să spunem, să întrebăm şi să ne întrebăm. Nu avem voie să inventăm, de dragul ratingului. Nu avem voie să facem chipuri cioplite. Indiferent de funcţia domnului senator sau deputat. Trebuie să le spunem oamenilor că, absolut toate burţile ce li se văd în oglindă sunt ale lor şi că, în mod cu totul întâmplător, silueta se mai face şi din vomitariumul politic.
Sursa foto: mediafax.ro
Dan Popoviciu

Dan Popoviciu

Ziarist profesionist din 1996. Redactor şi realizator de emisiuni la televiziunea Terra Sat, jurnalist la publicaţiile Sud-Vestul, 24 de Ore, fondator al ziarului Ghimpele, redactor la P(r)ostul Mare. În prezent, realizator de emisiuni la Vest TV Reşiţa. Autor al unui volum de proză. Studii de drept.

%d blogeri au apreciat: