Grădinița cu coplată Grădinița cu coplată
Este grădiniță de stat. Finanțată prin ministerul de resort. Te gândești, logic, că, în afară de câteva obiecte personale, pachețelul zilnic și unele materiale... Grădinița cu coplată

Este grădiniță de stat. Finanțată prin ministerul de resort. Te gândești, logic, că, în afară de câteva obiecte personale, pachețelul zilnic și unele materiale pentru lucru manual sunt suficiente pentru a-ți trimite copilul să urmeze prima formă de învățământ din viața sa. Părinții care gândesc așa, în mod onest, pare-se că se înșeală. Cei care și-au dus copilașii în primul an de ”grădi” au avut parte de surprize. Micuților lor li se cere o listă cu nu mai puțin de vreo 30 de categorii de produse distincte, multora dintre ele indicându-li-se chiar și marca! Înainte de orice comentariu, haideți să aruncăm o privire peste lista necesităților unui micuț de 3 ani, într-o grădiniță cu (atenție!) program normal.

Așadar, un biblioraft de 5 cm, 30 de folii de plastic, un maculator, o carte de colorat, două blocuri de desen, o cutie mare de creioane colorate (Milan, Primo, Stabilo) ascuțite, două creioane negre, o ascuțitoare, un penar mare, acuarele plus pensulă (Milan, Daco, Primo), un lipici solid Kores/Pelikan de 20 g, 200 coli xerox, 120 de coli A4 de diferite culori, o cutie de plastilină (Herlitz sau Pelikan), două hârtii igienice, un săpun lichid, un pachet de șervețele de masă, un pachet de șervețele umede, un clor (?!!), un spirt, un pachet de saci de gunoi (35 de litri), un prosop cu agățătoare, săculeț cu papuci de casă sau o cutie de pantofi. Adică, pe ansamblu, peste 150 de lei. 

Unele rechizite să zicem că ar fi necesare. Dar clor? Spirt sanitar? Pachet cu saci de gunoi? Săpun lichid? Hărtie igienică? Ne-am putea întreba ce mai finanțează statul, în aceste condiții? Și acesta este, așa cum am spus la început, doar primul an de grădiniță. Ce înseamnă următorii? Ce înseamnă anii îndelungați de școală? Și uite așa, mai degrabă mergi la o grădiniță privată, plătești o taxă lunară și te scapi de grijă. Nu, nu am neamuri cu grădinițe private, ca să le fac lobby, dar zic și eu. Pentru că nu e singurul domeniu finanțat cumva la dublură, de către beneficiar. Avem și în sănătate un bun exemplu pentru această stare de lucruri, în care apare efectiv o coplată. Și în infrastructură. Și în multe alte domenii.  

DB

Sursa foto: prescolar.ro

Daniel Botgros

Daniel Botgros

Ziarist profesionist din 1990. Activitate jurnalistică la publicaţiile Tinerii, Timpul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Sud-Vestul, Măsura, Ziua de Vest. Redactor la televiziunea Terra Sat, redactor şi realizator de emisiuni la Radio România Reşiţa, realizator de emisiuni la Banat TV. Activităţi în domeniul PR. Autor a patru volume, de proză, reportaj şi eseu și al unui volum de jurnalism. Studii de jurnalism şi comunicare.

%d blogeri au apreciat: