Statul Islamic – rezervorul de refugiați Statul Islamic – rezervorul de refugiați
Interesează pe cineva Statul Islamic? Ne afectează el direct?, erau întrebările puse apăsat, pe deasupra ochelarilor, de amatori cu veleităţi de fuck-totum, cu puţine... Statul Islamic – rezervorul de refugiați
Interesează pe cineva Statul Islamic? Ne afectează el direct?, erau întrebările puse apăsat, pe deasupra ochelarilor, de amatori cu veleităţi de fuck-totum, cu puţine zile înainte de izbucnirea crizei europene a refugiaţilor. Nuuuuu, răspundeau în cor ţucalarii, străduindu-se fiecare să rostească această negaţie cît mai expresiv pentru a provoca plăcere semidoctului din fruntea discuţiei. Nebăgat în seamă de opinia publică amorţită de shopping şi loisir din Europa ulttimilor patru ani, Statul Islamic a devenit BRUSC interesant după ce televiziunile de ştiri din întreaga lume au arătat mareea de refugiaţi care se revărsa peste frontierele unei Europe ce pare depăşită de situaţie.
O zdrobitoare majoritate de circa cinci milioane de refugiaţi syrieni caută azil în ţările limitrofe ţării lor, în special în Turcia. În comparaţie cu aceasta, Europa nu primeşte decît o parte infimă, constată Courrier International. Potrivit Agenţiei Naţiunilor Unite Pentru Refugiaţi (UNHCR), de la declanşarea conflictului, aproximativ 123.600 de syrieni au găsit azil în Europa, cu alte cuvinte, doar 4% dintre refugiaţii syrieni şi-ar fi găsit azil în ţările europene din 2011 pînă în prezent. Conform datelor specialiştilor, pînă la sfîrşitul acestui an, valul de imigranţi în ţările Uniunii Europene ar putea să se ridice la un milion de persoane, subliniază Courrier International.
Dar cum răspund europenii la întrebarea: ce-i de făcut cu sutele de mii de oameni care aşteaptă în nordul Africii, fugind de război şi de foame, încercînd să traverseze marea şi să găsească adăpost în Europa? Există două abordări principale. Liberalii de stînga îşi manifestă indignarea că Europa permite ca mii de oameni să se înece în Marea Mediterană şi susţin că Europa trebuie să dea dovadă de solidaritate şi să-şi deschidă larg porţile. Populiştii antiimigraţie cred că Europa trebuie să-şi protejeze stilul de viaţă şi să-i lase pe africani şi syrieni să-şi rezolve singuri problemele. Ori, tocmai acest lucru se dovedeşte imposibil, deşi, în ultimele zile, Coaliţia Anti-ISIS a recunoscut oficial că CHEIA crizei refugiaţilor din Europa se află în Syria. Mai precis, în oprirea războiului din Levant. Pentru a putea preveni, trebuie să deţii informaţia.
Ca să deţii informaţia ai nevoie de voinţă, inteligenţă şi resurse. Trebuie să ştii să citeşti semnele vremurilor. Nu ca Mudava, sau „adevărata fiică a memei Omida”, ci cu calm, cu specialişti, să analizezi factorii de risc şi să acţionezi în consecinţă pentru prevenirea efectelor acestora. Eventual! ISIS este mult mai mult decât o organizaţie teroristă, iar asupra acestui lucru s-au pus de acord mare parte dintre analişti. Este un stat terorist cu aproape toate elementele de guvernare. Statul Islamic s-a dezvoltat de la facţiune marginală extremistă, care participa la conflict la cea mai puternică, feroce, consolidată şi înarmată miliţie implicată în războiul religios şi etnic care a cuprins astăzi Syria şi Iraqul. A evoluat de la un actor local, la problemă globală! Democraţiile Occidentale s-au folosit de acest monstru pe care acum l-au scăpat din mînă.
Dilema păpuşarilor lumii, cei care au crescut la sînul perfid al umbrelor acei bărbaţi care, odată scoşi din cutie e imposibil să îi mai pui la loc, rămîne viitorul preşedintelui syrian Bashar Al-Assad. Occidentul – cel „surprins” de amploarea luptelor şi de consecinţele umanitare ale acestora! – nici nu concepe ca preşedintele allawit să mai deţină puterea, în timp ce aliaţii ruşi ai acestuia rostesc apăsat că vor rămîne aliaţii de încredere ai doctorului syrian. De altfel, Rusia îşi sporeşte prezenţa pe coasta mediteraneeană a Syriai, acolo unde deţine importante facilităţi portuare militare şi unde construieşte un aeroport, amplasează tancuri şi armament modern şi sute de militari debarcă din avioanele Iliuşin chiar sub nasul Coaliţiei.
„Vom întoarce Syria în Epoca de Piatră, îi vom distruge staţiile de transformatoare, porturile, depozitele de combustibil şi fiecare punct strategic, dacă Hezbollah îndrăzneşte să lanseze rachete balistice împotriva noastră”, a declarat un înalt oficial israelian, citat de Sunday Times, încă din 2010!!!
Statul Islamic este principala problemă a lumii de azi şi „izvorul” de refugiaţi pentru următorii doi ani, cel puţin. Din păcate pentru corifeii democraţiei, Statul Islamic pare un sistem creat să supravieţuiească, al fel ca şi Al-Quaeda, după uciderea lui Osama Bin Laden.
Aş putea spune că Statul Islamic şi-a atins scopul. Deci, ar trebui să dispară din istorie. Ori, acest lucru nu se poate face decît cu… infanteria! Aşadar, vom mai scrie pe această temă!
mb
Sursa foto: independent.co.uk
Mario Balint

Mario Balint

Ziarist profesionist din 1990. Jurnalist, analist şi consultant de securitate. Activităţi jurnalistice în presa scrisă, televiziune, radio. Fondator de publicaţii, realizator de emisiuni. De peste 20 de ani, corespondent de război. Corespondent special al Radio România Actualităţi. În prezent, redactor şef la Radio România Reşiţa. Autor a 16 volume de proză, reportaj, fotografie şi eseu. Studii de jurnalism şi securitate.

%d blogeri au apreciat: