Ocheanul dâmboviţean Ocheanul dâmboviţean
               În anul 2015 judeţului Caraş-Severin nu-i rămâne decât să se dezvolte din proiecte europene. Aparent, nu ar... Ocheanul dâmboviţean
               În anul 2015 judeţului Caraş-Severin nu-i rămâne decât să se dezvolte din proiecte europene. Aparent, nu ar fi o problemă, pentru că, de mai mulţi ani Consiliul Judeţean derulează asemenea proiecte, aducând aici bani comunitari. De altfel, în structura bugetului judeţului preponderenţi sunt banii europeni: din 190 de milioane de euro, guvernul alocă aici anual doar 30 de milioane. Restul… de la Bruxelles. Mai mult, esenţa Legii bugetului pe 2015 este că guvernul va aloca direct fonduri primăriilor, banii urmând să nu mai treacă prin consiliile judeţene. Aşa că forul judeţean nu va mai putea da bani primăriilor. Nu se pune problema că nu va dori acest lucru, ci noua lege a bugetului nu mai permite chestiunea în cauză. Că aceasta e o centralizare sau nu, întrebarea rămâne deschisă. Depinde din ce parte priveşti lucrurile. Puterea poate clama că e vorba de o descentralizare, adică nevoile comunităţilor să fie ascultate direct la…Bucureşti. Alţii vor spune că, dimpotrivă, avem de-a face cu o recentralizare, atât timp cât punga se află din nou exclusiv la „tătucul” sau „tătucii” din Capitală. S-ar mai putea spune şi că astfel se sapă cumva la temelia funcţionării consiliilor judeţene, gândite tocmai în ideea aducerii deciziei spre comunităţi. Alocarea fondurilor financiare către primării a trezit, ani de zile, rumori, discuţii, lupte politice, contre şi sforării. Mereu, de câte ori s-a rotit câte o formaţiune la putere, a fost acuzată de preopinenţii politici că-şi favorizează primarii. Acum, cel puţin pentru 2015, perspectiva acestor nesfârşite discuţii a fost eliminată. Numai că ne cam îndoim că de la Bucureşti nevoile reale ale comunităţilor se văd altfel decât printr-un ochean politic. Există voci care spun că această lege e dictată de interese politice din campania electorală, legate de datorii, plăţi şi alte cumetrii, de aceea ar avea şi „valabilitate” un an.
              Dincolo de toate acestea, pare-se că în următorii ani, adevăratul guvernator al Caraş-Severinului va fi Bruxelles-ul. O fi bine, o fi rău? După câţi bani intră în judeţ pe proiecte, s-ar putea spune că da. Numai că va trebui să ne decidem odată ce fel de sistem vom avea. Facem sau nu regionalizare? Descentralizare? Modificăm Constituţia? Putem gândi şi altfel decât în cheie politică, pe termen scurt sau chiar ultrascurt?

 

Daniel Botgros

Daniel Botgros

Ziarist profesionist din 1990. Activitate jurnalistică la publicaţiile Tinerii, Timpul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Sud-Vestul, Măsura, Ziua de Vest. Redactor la televiziunea Terra Sat, redactor şi realizator de emisiuni la Radio România Reşiţa, realizator de emisiuni la Banat TV. Activităţi în domeniul PR. Autor a patru volume, de proză, reportaj şi eseu și al unui volum de jurnalism. Studii de jurnalism şi comunicare.

%d blogeri au apreciat: