Jurnaliştii au devenit ştire! Jurnaliştii au devenit ştire!
Ultimii ani au pus mass-media în faţa unor provocări uriaşe. Deja se pun probleme legate de supravieţuirea presei scrise, iar posturile de radio şi... Jurnaliştii au devenit ştire!
Ultimii ani au pus mass-media în faţa unor provocări uriaşe. Deja se pun probleme legate de supravieţuirea presei scrise, iar posturile de radio şi televiziunile se luptă într-un mod haotic pentru credibilitate, reuşind din ce în ce mai puţin să învingă în lupta asta. Sarcinile posturilor publice, pline de acuzaţii de incompatibilităţi,  au fost preluate de posturi private, interesate să păstreze o ştachetă a informaţiei esenţiale. De aceea, despre media actuală se poate vorbi mult, în termeni flatanţi sau mai puţin flatanţi, însă numai o parte dintre actorii incluşi în acest scenariu au realmente dreptul şi experienţa necesare pentru a vedea sistemul în ansamblul lui.
În ultimul timp, jurnaliştii au devenit, din creatori, propriile ştiri de senzaţie. În funcţie de ţara unde profesează, ei aleg fie să abandoneze atraşi de mirajul politicii, să fie martirizaţi, să şantajeze sau să fie ucişi din răzbunare! Acest tablou este completat de mediul statal tot mai opresiv în care jurnaliştii sînt constrânşi să lucreze.
Pentagonul s-a aflat recent sub tirul criticilor după ce a stabilit, într-o recentă serie de instrucţiuni, că reporterii de război pot fi consideraţi, în anumite cazuri, combatanţi ilegali. În editorialul său de luni, New York Times critică însă acest aspect şi cere retragerea instrucţiunilor în cauză, avertizând că acestea ar putea face ca acoperirea conflictelor armate de către jurnalişti să fie mai periculoasă, mai grea şi predispusă la cenzură.
În manualul cu instrucţiuni ale Pentagonului se arată că ziariştii sînt, în general, civili care trebuie să fie protejaţi, dar că, în anumite cazuri, când misiunea lor nu este clar definită, ei pot fi consideraţi combatanţi ilegali, categorie din care fac parte şi membrii Al-Qaida. A scrie despre operaţiunile militare poate fi similar cu a aduna informaţii sau chiar cu a spiona, specifică manualul. Un jurnalist care acţionează ca spion poate fi supus măsurilor de securitate şi pedepsit dacă el este capturat. Pentru a evita situaţiile în care ei pot fi confundaţi cu spionii, jurnaliştii trebuie să lucreze deschis şi cu permisiunea autorităţilor competente, mai prevede manualul. Conform aceloraşi instrucţiuni, statele pot fi puse în situaţia de a cenzura activitatea ziariştilor sau de a lua măsuri de securitate pentru ca ei să nu dezvăluie informaţii sensibile inamicului.
Potrivit New York Times, toate aceste instrucţiuni aduc o gravă atingere libertăţii presei.
Manualul a fost criticat şi de Comitetul pentru protejarea jurnaliştilor, semnalînd că Pentagonul a publicat un document care serveşte propriilor interese, fără a ţine cont de drepturile presei.
În România, evident, unii se fac frate cu dracul şi intră în politică. Antecedentele celebre senumesc Sorin Roşca Stănescu sau Gabriela Firea. Zilele trecute, prim-ministrul Victor Ponta a semnat decizia privind acordarea calităţii de consilier de stat al primului-ministru Laurei Corina Basoc (Chiriac), cu atribuţii în domeniul politicilor sociale, anunţă Guvernul printr-un comunicat de presă. Potrivit Guvernului, Laura Chiriac are o vastă experienţă în mass-media din România, lucrând pentru Radio France International, AFP, Realitatea TV sau România TV. Ca jurnalist, Laura Chiriac a acordat întotdeauna o atenţie deosebită problemelor de zi cu zi ale oamenilor, serviciilor medicale şi educaţiei.
În Sudanul de Sud un ziarist a fost ucis de necunoscuţi în ceea ce pare a fi un asasinat ţintit, au anunţat colegi ai victimei, precizînd că banii şi telefonul mobil al victimei nu au fost furate. Peter Moi, reporter la cotidianul independent New Nation, a fost ucis la Juba. Această situaţie survine la câteva zile după ce preşedintele Sudanului de Sud, Salva Kiir, a ameninţat public cu uciderea ziariştilor care lucrează împotriva ţării.
Comunitatea jurnaliştilor americani a fost zguduită de asasinarea a doi tineri jurnalişti de televiziune. Alison Parker,  24 de ani, reporter, şi cameramanul,  Adam Ward,  27 de ani,  au fost împuşcaţi şi ucişi miercuri în statul american Virginia chiar în timp ce realizau o transmisiune în direct, conform imaginilor cu incidentul şi postului local pentru care lucrau cei doi, WDBJ7.
Alison Parker se afla în ultima sa zi de lucru la emisiunea matinală pentru care făcea respectiva transmisiune, potrivit angajatorului. Alison adusese baloane. Era ultimul său matinal, iar noi sărbătoream asta, a precizat postul de televiziune.
Atacatorul, Vester Flanagan, 41 de ani, a fost  un fost reporter al postului WDBJ7, concediat în urmă cu doi ani. Bărbatul şi-a exprimat frustrarea într-un lung manifest trimis prin fax canalului ABC News ca bărbat de culoare şi homosexual, manifestându-şi de asemenea furia după atacul armat de la Charleston.
Şi, revenind pe Bătrînul Continent, constatăm că nobleţea meseriei poate fi negociată! Doi jurnalişti francezi au fost arestaţi joi la Paris, fiind acuzaţi că l-au şantajat pe regele Marocului cerându-i 3 milioane de euro pentru a nu publica o carte cu informaţii compromiţătoare, potrivit unei surse judiciare.
Jurnaliştii, Eric Laurent şi Catherine Graciet, au fost reţinuţi după o întâlnire cu un reprezentant al Marocului în care au primit bani, a indicat pentru AFP o sursă apropiată de acest dosar, confirmând afirmaţii ale unuia dintre avocaţii Rabatului, Eric Dupond-Moretti, la postul de radio RTL. Cei doi jurnalişti, care au mai scris despre Maroc, au fost plasaţi în arest, în cadrul unei anchete judiciare deschise miercuri pentru tentativă de extorcare de bani şi tentativă de şantaj, a precizat sursa judiciară. Marocul a depus plîngere la Paris săptămîna trecută. Potrivit relatării de la RTL a avocatului care reprezintă statul marocan, Eric Laurent a contactat prima dată cabinetul regal la 23 iulie, precizînd că pregăteşte o carte.
O primă întîlnire ar fi avut loc la 11 august, în cursul căreia jurnalistul ar fi propus să nu lanseze cartea în schimbul a trei milioane de euro. După depunerea plîngerii, alte doi întîlniri ar fi fost organizate, printre care şi cea de joi, însă sub supravegherea anchetatorilor.
În 2012, ei au mai lansat, tot la Seuil, Le roi prédateur, main basse sur le Maroc – Regele prădător pune mîna pe Maroc.
Eric Laurent este autorul mai multor cărţi de anchetă, inclusiv despre criza bancară şi financiară, iar Catherine Graciet a publicat în 2013 un volum despre relaţia dintre fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy şi fostul lider libian Muammar Gadaffi.
“Etica profesională este privită ca ceva desuet de către o parte a celor care activează ca jurnaliști. Cei care încearcă să respecte standardele profesionale sunt numiți cu dispreț deontologi”, arată raportul Starea sectorului mass-media din România în 2014, realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, scrie Pagina de media. La polul celălalt, jurnalista siriană Zaina Erhaim a fost distinsă cu premiul ”«Peter Mackler» pentru Etică și Curaj Jurnalistic” 2015, oferit de Reporteri fără Frontiere și de Agenția France-Presse, scrie timesofoman.com, citând organizatorii competiției. Zaina Erhaim trăiește și lucrează în Siria, iar în ultimii doi ani a instruit aproximativ 100 de cetățeni sirieni pentru a deveni reporteri de presă scrisă și televiziune și a pus bazele unor reviste și ziare siriene independente. Jurnalista în vârstă de 30 de ani este, de asemenea, coordonatorul unui proiect al Institute for War and Peace Reporting (IWPR), o organizație internațională care sprijină jurnaliștii din țările aflate în conflict, în criză sau în tranziție. Distincția îi va fi oferită jurnalistei în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Clubul Național de Presă din Washington, pe 22 octombrie.
Interesant, nu?
mb
Sursa foto: down.com
Mario Balint

Mario Balint

Ziarist profesionist din 1990. Jurnalist, analist şi consultant de securitate. Activităţi jurnalistice în presa scrisă, televiziune, radio. Fondator de publicaţii, realizator de emisiuni. De peste 20 de ani, corespondent de război. Corespondent special al Radio România Actualităţi. În prezent, redactor şef la Radio România Reşiţa. Autor a 16 volume de proză, reportaj, fotografie şi eseu. Studii de jurnalism şi securitate.

%d blogeri au apreciat: