Ionesie Ghiorghioni – condamnat… să rămână vicepreședinte! Ionesie Ghiorghioni – condamnat… să rămână vicepreședinte!
Epopeea, odiseea, saga sau cum veți dori să denumiți periplul vicepreședintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, democrat-liberalul și mai apoi liberalul Ionesie Ghiorghioni, a îmbrăcat o... Ionesie Ghiorghioni – condamnat… să rămână vicepreședinte!

IMG_27082015_120651ionesie_gheorghioni

Epopeea, odiseea, saga sau cum veți dori să denumiți periplul vicepreședintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, democrat-liberalul și mai apoi liberalul Ionesie Ghiorghioni, a îmbrăcat o nouă formă. S-a întâmplat joi, la Reșița. Dar, să ne reamintim pe scurt: Ghiorghioni provine dintr-o familie înstărită din Bucova, cu avere semnificativă în arealul silvic al zonei. De altfel, se luptă, ani de zile, pentru refacerea proprietăților silvice din zonă, în cadrul unui composesorat. Intră în politică în PD, apoi PDL, devine deputat al partidului, un bun executant, așa cum este calificat de mulți. Nu facem însă aici biografia lui Ionesie Ghiorghioni, pentru că nu e relevantă acum. S-a tot scris și vorbit despre el, în general i se cunoaște evoluția. A ajuns vicepreședinte liberal al Consiliului județean, postură din care, potrivit procurorilor DNA care l-au arestat preventiv în 13 mai 2015, ar fi cerut și obținut în repetate rânduri, mită, constând din procente de 10 la sută din diverse lucrări încredințate unor firme abonate la lucrări pe bani puvlici. Procurorii i-au întocmit un dosar zice-se ”beton” și, în plus, i-au mai pus la cale și un flagrant răsunător, în chiar biroul său din sediul Consiliului județean.

Acum, Ghiorghioni se află sub control judiciar până la 31 octombrie 2015, după o perioadă de arest. Această poziție îi interzice să se apoprie de fostul său job și nici măcar de clădirea instituției. Drept pentru care s-a pus de mai multe ori problema revocării sale din funcție, soluție cerută și de Parchet, care a transmis CJ ”să ia măsurile legale”. În condițiile în care la conducerea executivă a Consiliului a rămas doar vicepreședintele Ilie Iova (după cum se știe Sorin Frunzăverde este pus și el sub control judiciar, în urma unei acțiuni penale care vizează campania la alegerile prezidențiale dar se află și în concediu medical), se spune că e greu de gestionat toată problematica. De aceea, joi, în timpul ședinței ordinare a CJ, vicepreședintele Iova a introdus pe ordinea de zi discutarea revocării din funcție a lui Ghiorghioni. Ilie Iova a declarat că vrea ceva exclusiv administrativ, încercând să se ferească de jocuri politice. Colegul său de partid (PNL), însă, Armaș Cioflec Matei Vinicius, a intervenit arătând că nu există niciun motiv valabil ca Ghiorghioni să fie revocat din funcție, atât timp cât încă nu e condamnat definitiv. El susține că nu a văzut niciun act prin care Ghiorghioni să fi încălcat legea, din punct de vedere administrativ. Asta dacă nu cumva, am zice noi, încredințarea directă de contracte, contra sume de bani ar fi legală. Dar, în esență, Cioflec are dreptate. Ionesie Ghiorghioni e încă cercetat. Secretarul județului, Darius Ciobanu, a prezentat, pentru a face lumină, cele trei situații în care vicepreședintele ar putea fi demis: când i se retrage calitatea de membru de partid, când încalcă Constituția și legile țării sau cu votul majorității consilierilor, pentru simetrie juridică. Mai nou, însă, observă Ciobanu, în urma unor modificări, sunt suficiente două treimi. Situația a căpătat, însă, joi, accente oarecum paradoxale. Conducerea CJ voia revocarea vicepreședintelui, liberalii nu dar nici pesediștii, care au amenințat că ies din sală. Consilierul Ion Spânu a transportat rapid problema în zona politică, transmițând ceva de genul: e al vostru, dați-l afară din partid, pentru a putea fi demis, spălați-vă cu el pe cap. Adică, spune Spânu, nu suntem de acord cu modalitatea. Trebuia ori să-și dea demisia din PNL, ori să fie demis. Până al urmă s-a votat, pesediștii au considerat că sunt ieșiți din sală și astfel nu s-a întrunit cvorumul. Ionesie Ghiorghioni rămâne vicepreședinte al CJ. Unul însă care nu se poate apropia nici măcar de clădirea instituției, necum să ia vreo decizie sau să participe la vot.

DB

Sursa foto Ionesie Ghiorgioni: stiridinvest.ro

Sursa foto ședința CJ: autorul

Daniel Botgros

Daniel Botgros

Ziarist profesionist din 1990. Activitate jurnalistică la publicaţiile Tinerii, Timpul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Sud-Vestul, Măsura, Ziua de Vest. Redactor la televiziunea Terra Sat, redactor şi realizator de emisiuni la Radio România Reşiţa, realizator de emisiuni la Banat TV. Activităţi în domeniul PR. Autor a patru volume, de proză, reportaj şi eseu și al unui volum de jurnalism. Studii de jurnalism şi comunicare.

%d blogeri au apreciat: