Consiliul județean nu-l poate suspenda pe Sorin Frunzăverde, dar nici Instituția Prefectului Consiliul județean nu-l poate suspenda pe Sorin Frunzăverde, dar nici Instituția Prefectului
Consilierii județeni cărășeni au dezbătut miercuri, în ședință, informările prin care organele de cercetare penală îi anunță că ar trebui să ”ia măsurile legale... Consiliul județean nu-l poate suspenda pe Sorin Frunzăverde, dar nici Instituția Prefectului

Consilierii județeni cărășeni au dezbătut miercuri, în ședință, informările prin care organele de cercetare penală îi anunță că ar trebui să ”ia măsurile legale care se impun” cu privire la președintele și, respectiv vicepreședintele CJ, Sorin Frunzăverde, în prezent cercetați penal și aflați sub efectele măsurii de control judiciar. Secretarul județului, Darian Ciobanu, a alcătuit un răspuns prezentat atât de plenului Consiliul județean dar remis și Instituției Prefectului – Județul Caraș-Severin. Ciobanu, susținut și de vicepreședintele Ilie Iova, care conduce interimar CJ, și care s-a declarat autodidact în ale dreptului, au încercat să demonstreze că, din punct de vedere legal, cel puțin în interpetarea lor, președintele Sorin Frunzăverde nu poate și nu trebuie să fie suspendat și în niciun caz de către Consiliul județean. Frunzăverde e ales uninominal, așa că nu poate fi nici măcar asimilat Corpului funcționarilor publici. În speță, în opinia scretarului județului, care e jurist, Sorin Frunzăverde nu e funcționar public și nici consilier județean. Consiliul județean nu e nici măcar angajatorul președintelui, pentru că el a fost ales direct de electorat. Apoi, legal, susține Ciobanu, un ales nu poate fi suspendat decât în condițiile în care este sub măsura arestului preventiv sau a arestului la domiciliu.

Simplificând puțin lucrurile pentru cititorii noștri, pentru că argumentațiile juridice sunt destul de ample, am putea spune că nicio instituție din cele două nu îl poate suspenda pe Sorin Frunzăverde, așa cum DNA susținea, cel puți prin vaga formulă ”luați măsurile legale care se impun.”. Pentru că o adresă a Instituției Prefectului către Consiliul județean spune că această instituție care reprezintă guvernul în teritoriu nu se află în realții de subordonare cu Consiliu județean și nu poate dispune măsura de suspendare a președintelui CJ. Instituția prefectului poate, susține prefectul Nicolae Miu Ciobanu, emite ordine de suspendare ale aleșilor dar numai în cazul arestului preventiv sau cel la domiciliu.

În ce-l privește pe Ionesie Gheorghioni, vicepreședintele CJ, acesta ar fi putut fi suspendat n momentul în care a fost arestat dar cum măsura s-a înlocuit cu controlul judiciar, e caducă. Așadar, nici el nu poate fi suspendat, deși e consilier județean, nefiind ales direct, uninominal, ci pe listă. Și, mai mult, nu poate fi suspendat de Consiliul județean. De altfel, Sorin Frunzăverde se află, în urma unei intervenții chirurgicale, într-un concediu medical care s-ar putea prelungi, așa că nici DNA nu poate trece peste impunerile medicilor.

Secretarul județului, Darian Ciobanu, a vorbit de un vid legislativ în domeniu și de mai multe paradoxuri în legile actuale, care, în aceste cazuri nu ar fi deloc clare. Consilierii județeni, care au remarcat că ei nu sunt tribunal ci un for deliberativ, au fost de acord să amâne această problematică până la o următoare ședință, atunci când probabil va sosi un rsăuns clar și de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici, care ar putea stabili dacă un președinte ale uninominal ar putea fi asimilat unui funcționar public, așa cum consideră DNA.

IMG_29072015_125309

DB

 

 

Daniel Botgros

Daniel Botgros

Ziarist profesionist din 1990. Activitate jurnalistică la publicaţiile Tinerii, Timpul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Sud-Vestul, Măsura, Ziua de Vest. Redactor la televiziunea Terra Sat, redactor şi realizator de emisiuni la Radio România Reşiţa, realizator de emisiuni la Banat TV. Activităţi în domeniul PR. Autor a patru volume, de proză, reportaj şi eseu și al unui volum de jurnalism. Studii de jurnalism şi comunicare.

%d blogeri au apreciat: