Cu mustățile în ”mierea universitară” Cu mustățile în ”mierea universitară”
Nu vrem să ne situăm pe poziții antagonice cu confrații noștri jurnaliști, în legătură cu evenimentele de la Universitatea ”Eftimie Murgu”. Chiar dacă anumite... Cu mustățile în ”mierea universitară”

Nu vrem să ne situăm pe poziții antagonice cu confrații noștri jurnaliști, în legătură cu evenimentele de la Universitatea ”Eftimie Murgu”. Chiar dacă anumite campanii, dincolo de intenția de a cuceri sufragiile cititorilor, alunecă în sfera unor interese destul de evidente. Suntem cu toții de acord că e nevoie de primenirea mediului universitar, de eliminarea acelor cadre universitare pentru care această profesie nu are noblețea și menirea proprii unui asemenea nivel. Există oameni care își iau doctorate discutabile, apoi pătrund în mediul universitar, cu tarele de rigoare, cu slăbiciunile de caracter care generează atitudini neconforme cu această instituție. Există oameni pentru care Universitatea la care a muncit atâta lume spre consacrarea unui mediu academic, este doar un stup unde își pot muia mustățile în miere: bani, respectabilitate, avantaje, sinecuri, studente tinere. Pentru astfel de persoane dușul extrem de rece, de-a dreptul polar, administrat de organele de cercetare penală nu poate fi decât binevenit. Este păcat că s-a ajuns aici și că aceste cadre didactice nu s-au autoexclus, la momentul potrivit. Adică, sistemul nu i-a exclus și a fost nevoie de vizita procurorilor. Cu toate acestea, Universitatea ”Eftimie Murgu” nu e, cu siguranță, cea mai coruptă instituție de învățământ superior din țară. Nu e nici pe departe o ”fabrică de diplome”. Pentru unii studenți, girați de unii profesori, probabil că a fost și este. Probabil că s-au mai luat și examene în acest fel, pe bandă rulantă.

Nu este acum momentul și nici locul acum să prezentăm evoluția acestei instituții de învățământ superior de la institut de subingineri până la universitate cu mai multe facultăți, acreditata și aflată, dacă nu ne înșelăm, undeva pe locul 14 ca performanță academică, din aproximativ 40 de universități. Nu noi, însă, trebuie să prezentăm realizări și să apărăm universitatea. Cu siguranță că a fost nevoie de multă muncă și multe eforturi. Ceea ce încercăm eu și colegii mei de publicație să spunem aici este că nu ne plac campaniile de denigrare a unor instituții importante pentru acest oraș și pentru acest județ. Nu spunem că presa n-ar trebui să se ocupe de acest subiect. Dar ar fi bine să o facă obiectiv, profesionist și nu pretins justițiar. Justiția e treaba justiției și chiar dacă cititorul sau telespectatorul trebuie să fie informat cu ce se petrece, e bine ca această informație să nu fie manipulatoare, agresoare, așa cum spune colegul Mario Balint. În fine, nu dăm lecții celor care încearcă să facă această meserie, spunem doar că acest oraș are nevoie stringentă de universitate și de performanță academică! Are nevoie de onestitate, profesionalism și responsabilitate! Transmitem acest mesaj inclusiv conducerii universității ”Eftimie Murgu”.

DB

Sursa foto: prisacadomneasca.ro

Daniel Botgros

Daniel Botgros

Ziarist profesionist din 1990. Activitate jurnalistică la publicaţiile Tinerii, Timpul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Sud-Vestul, Măsura, Ziua de Vest. Redactor la televiziunea Terra Sat, redactor şi realizator de emisiuni la Radio România Reşiţa, realizator de emisiuni la Banat TV. Activităţi în domeniul PR. Autor a patru volume, de proză, reportaj şi eseu și al unui volum de jurnalism. Studii de jurnalism şi comunicare.

%d blogeri au apreciat: