Nu se poate, dar… Nu se poate, dar…
Plec de la o știre difuzată astăzi pe media. Există plaje sălbatice pe Litoral, unde camparea este interzisă. Dar, pentru o taxă modică ai... Nu se poate, dar…

Plec de la o știre difuzată astăzi pe media. Există plaje sălbatice pe Litoral, unde camparea este interzisă. Dar, pentru o taxă modică ai voie să te bronzezi la soare, în ciuda interdicției. Dacă ai portofelul și mai gros, poți chiar campa. Adică, avem o lege care spune că în zonele protejate nu faci chiar ce vrei, ca turist. Dar, dacă plătești, o dai dracului de lege. Nu mai prezinți pericol pentru mediul ce se dorește a fi salvat. La fel am avut și avem și noi prin Caraș-Severin, tot felul de arii protejate. Pe Clisură, pe Semenic, pe la Băile Herculane și în multe alte pățrți, de zici că la noi în județ s-au pripășit toate speciile de roci, plante și animale pe cale de dispariție. Pe Semenic, când au vrut mușchii lui domn director, s-a tras o cabană de toată frumusețea pe o turbărie, element ocrotit prin lege. Dar, cine se mai uită dacă e vorba de un director de la Consiliul județean? Și doar onorabilul nu s-a apucat de construit de capul lui și pentru el. Nu, clădirea se dorește a fi un fel de sediu al Salvamontului, o căbănuță, acolo, dacă îi prinde pe turiști viscolul pe munte. Pe Clisura Dunării, iar lege ce nu-ți permite să construiești deoarece pe acolo ar sălășui specii de țestoase aflate în mare suferință. Dar, suferința animăluțelor dispare brusc după ce treci granița județului vecin, Mehedinți! Mai nou, pe insula Ostrov, administrația de la Moldova Nouă are un program de agrement. Așadar, legea mai are și scăpări. Marii bandiți ai țării sunt arestați pe bandă rulantă. Lăsăm la o parte faptul că DNA-ul ăsta ar trebui să aibă în structură și o unitate spitalicească, la cât de grav se îmbolnăvesc hoții ăștia cu butoniere. Legea spune că trebuie să li se confiște și averile ilicite. Dar, se pot confisca doar rezultatele jafului probat. Mai exact, te prind pentru unu, două milioane de euro și te cred că diferențele până la sute de milioane sunt dobândite cinstit! Mai un exemplu și trec la concluzie. O doamnă mare pe la partid, acuzată fiind de mita electorală, aceea urâtă, cu salam, ulei și zahăr, declară că așa fac toți. Legea spune că n-ar trebui s-o facă niciun candidat. Ca o concluzie, aș pleca prin a aminti de o zicere ce spune ceva de felul: țara cu legi multe este cu siguranță, printre cele mai corupte. Asta este, nu avem respect față de lege, din cel puțin două motive. Unele legi sunt de-a dreptul tâmpite, încât ajunge bunul simț să te provoace la a nu le respecta. Pe de altă parte, dacă ne raportăm la rechinii cei mari, legile sunt în așa fel făcute, numai bune pentru a le fenta și a rămâne cu furăciunile în seif.

DP

Sursa foto: amfostacolo.ro

Dan Popoviciu

Dan Popoviciu

Ziarist profesionist din 1996. Redactor şi realizator de emisiuni la televiziunea Terra Sat, jurnalist la publicaţiile Sud-Vestul, 24 de Ore, fondator al ziarului Ghimpele, redactor la P(r)ostul Mare. În prezent, realizator de emisiuni la Vest TV Reşiţa. Autor al unui volum de proză. Studii de drept.

%d blogeri au apreciat: