Ferma animalelor Ferma animalelor
Este titlul filmului de animaţie ce mi-a venit în minte în momentul în care am citit ştirea prin care aflam că preaonoraţii parlamentari şi-au... Ferma animalelor

Este titlul filmului de animaţie ce mi-a venit în minte în momentul în care am citit ştirea prin care aflam că preaonoraţii parlamentari şi-au votat pensiile speciale. Aici, în acest caz, sinonim la speciale i-aş spune nesimţire. Ce are a face filmul pomenit cu votul din Parlament? Pentru cei care nu au vizionat filmul şi nu au citit romanul de la care a plecat pelicula, un scurt rezumat. Animalele din fermă, sătule de fermierul ce le persecuta s-au revoltat şi l-au alungat pe stăpân. Prin alegeri democratice i-au ales şefi pe porci. Care, au început să fie, cu fiecare zi ce trecea, mai egali decât celelalte animale. Culmea ironiei, autorul cărţii, George Orwell, era social democrat! Cartea a fost publicată în 1945. După vot, onorabilii, în loc să facă ciocul mic şi joc de glezne, ca să citez dintr-un alt onorabil fost secretar general al Guvernului, s-au aruncat la declaraţii. Nefericitul fin al premierului, deputatul Mihalache s-a declarat cel mai porc dintre animale. Cum adică, Domnia Sa se poate compara cu un cetăţean animal de rând, fie el muncitor, inginer sau medic? Ştiu ăştia de rând câte mâini trebuie pupate, câte contracte aranjate, câte găleţi, salamuri şi măsline aruncate prostimii, pentru a te alege parlamentar? Vine şi doamna Anghel, din pepiniera puşcăriaşului Voiculescu şi spune ceva de gen luat Parlamentul înapoi şi că pensia specială ar fi o recompensă a meritelor parlamentarilor. Mă opresc aici cu declaraţiile. Parlamentul este alcătuit din deputaţi şi senatori. Aceştia sunt aleşi de cetăţeni şi împuterniciţi de către aceştia pentru a le reprezenta interesele. Majoritatea parlamentarilor propune premierul care formează un cabinet din rândul majorităţii. Cabinetul are datoria, printre altele, de a implementa legi de orice natură, al căror rezultat, conform Constituţiei,articolul 47, aliniatul 1, este asigurarea unui nivel de trai decent pentru cetăţenii României. Au făcut ei acest lucru, din 1990 până acum? Şi-atunci, revin la Orwell. Sunt porcii mai egali decât gloabele care şterg la cur boşorogii Occidentului?

DP

Sursa foto: growinginterest.org

Dan Popoviciu

Dan Popoviciu

Ziarist profesionist din 1996. Redactor şi realizator de emisiuni la televiziunea Terra Sat, jurnalist la publicaţiile Sud-Vestul, 24 de Ore, fondator al ziarului Ghimpele, redactor la P(r)ostul Mare. În prezent, realizator de emisiuni la Vest TV Reşiţa. Autor al unui volum de proză. Studii de drept.

%d blogeri au apreciat: