De ce nu mai ies în stradă De ce nu mai ies în stradă
Liberalii au anunţat primii că vor aduce o mie de oameni plus autobuze pline în ziua votării moţiunii de cenzură de vineri. Pesediştii, aşa... De ce nu mai ies în stradă

Liberalii au anunţat primii că vor aduce o mie de oameni plus autobuze pline în ziua votării moţiunii de cenzură de vineri. Pesediştii, aşa cum îi stă bine unui partid aflat la putere, au vorbit de vreo zece mii de susţinători. Manifestaţie şi contramanifestaţie. Vă mai aduceţi aminte de primii ani ai firavei noastre democraţii? De ce nu înţeleg a mă mai lăsa manipulat cu acest gen de adunări la strungă? 
Motivul principal a fost cel al precedentei experienţe de acest fel. Era în 1989 şi aveam 22 de ani. Sătul de regim, am exultat în momentul în care am simţit primele adieri ale răzmeriţei ce pusese stăpânire pe ţară. Am plecat de nebun pe străzile Caransebeşului, convins fiind că fac parte din cei ce vor schimba soarta ţării. Că vom fi liberi, că vom putea vorbi, scrie, întâlni orice, oriunde pe oricine. S-a dovedit mai târziu că, emanatul Iliescu a tras cu secera ideologică şi cu ciocanele minerilor peste toare aspiraţiile celor ce au ieşit în stradă atunci. Masa de manevră ce fusese bună de încasat gloanţele armatei conduse de comunişti şi mai apoi de kaghebistul Militaru trebuia pusă cu botul pe labe. Ce democraţie, ce pluripartitism? Câţiva gologani aruncaţi unor revoluţionari aleşi, care şi-au crescut numărul de la sute la mii şi, în rest, mineriade. Tratate cu URSS, invective la adresa Occidentului, toată scenografia de doi bani a unui comunist de eşalon doi, puternic susţinută de comuniştii aceluiaşi eşalon doi şi finanţată de corifeii securităţii torţionare a fostului dictator. Aceştia din urmă aveau să devină samsarii economiei româneşti din perioada comunistă. Mai scriu o dată, despre un caz celebru, cel al aprozarelor din Reşiţa. Au fost vândute toate spaţiile comerciale în care se vindeau fructe şi legume unui individ, de către celebrul FPS. Instituţie ce se ocupa cu privatizarea şi era condusă de membri ai PNŢCD. Prin vânzarea unui singur spaţiu din cele peste zece, sunt sigur că erau mai multe dar nu vreau să scriu prostii, pentru că nu cunosc acum numărul exact, s-a recuperat întreaga sumă plătită statului român! Pentru a reveni la subiect explic de ce am scris că FPS era condus de către membri ai PNŢCD. Pentru că, protestele nu trebuie îndreptate strict împotriva unui partid politic aflat acum sau recent la putere, ci împotriva întregii clase politice ce s-a perindat precum ciocoii la jaful prin putere administrativă asupra întregii ţări timp de două decenii şi jumătate. Ei, ciocoii politici vin acum şi fac declaraţii, îndeamnă la revoltă, ba chiar cheamă la mitinguri de solidarizare împotriva conducerii dezastruoase. Dar, cine face aceste demersuri? Lolek şi Bolek, pentru cei care fac parte din generaţia mea, dacă ar fi să le dau nume generice lui Ponta şi Blaga. Măcar eroii desenelor animate erau polonezi şi aveau în ţara lor, pe atunci, un monument de înţelepciune, diplomaţie şi perseverenţă: episcopul ce avea să devină Papa Ioan Paul al II-lea. Noi pe cine aveam, pe cine avem?  Ce vreau să spun? Nu am alternativă, din acest motiv nu (mai) ies la revoluţie.

DP

Sursa foto: vistawallpapers.com

Dan Popoviciu

Dan Popoviciu

Ziarist profesionist din 1996. Redactor şi realizator de emisiuni la televiziunea Terra Sat, jurnalist la publicaţiile Sud-Vestul, 24 de Ore, fondator al ziarului Ghimpele, redactor la P(r)ostul Mare. În prezent, realizator de emisiuni la Vest TV Reşiţa. Autor al unui volum de proză. Studii de drept.

%d blogeri au apreciat: