Ponta demisionează vineri. Puţin probabil dar nu imposibil! Ponta demisionează vineri. Puţin probabil dar nu imposibil!
“Dacă aşa s-ar fi întâmplat, probabil nici nu l-aş fi suspendat…”, spune preşedintele Klaus Iohannis în declaraţia televizată, de ne lasă pe toţi cu... Ponta demisionează vineri. Puţin probabil dar nu imposibil!

“Dacă aşa s-ar fi întâmplat, probabil nici nu l-aş fi suspendat…”, spune preşedintele Klaus Iohannis în declaraţia televizată, de ne lasă pe toţi cu gurile căscate! L-a suspendat din funcţie pe Victor Ponta, sau a fost doar o inabilitate lingvistică?

Ambasada SUA i-a suspendat marți, după orele 14.00, viza diplomatică numitului Ponta Victor, prim-ministru al Guvernului României, scrie comisarul.ro şi  Stiripesurse.ro,  conform unuia dintre foștii vicepreședinți ai PMP, Ștefan Vlaston. Demersul oficialilor americani a survenit la doar câteva ore după votul din Camera Deputaților unde, cu o zdrobitoare majoritate, a fost respinsă solicitarea DNA de cercetare a deputatului Victor Ponta. Facem precizarea că este vorba de o suspendare și nu de o retragere, gest care ar fi fost de o gravitate extremă.

Să înţeleg că, de fapt, Ambasada americană a vorbit prin gura preşedintelui român? Puţin probabil, dar nu imposibil! Diplomaţii aflaţi la Bucureşti încearcă să înţeleagă viteza de desfăşurare a evenimentelor şi mizele din spatele încordării muşchilor dâmboviţeni. Atât timp cât România şi-a asumat obligaţii de securitate NATO pe teritoriul sau, derapajele de la statul de drept vor fi aspru amendate.

Tot marți, la sediul Ambasadei SUA a avut loc o întâlnire între ambasadorii principalelor state UE, SUA și Canadei cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea și Călin Popescu Tăriceanu.

Anterior, Ambasada SUA la Bucureşti a transmis că imunitatea parlamentară nu trebuie folosită pentru blocarea procedurilor judiciare, iar legea trebuie să se aplice egal pentru toti. Ambasada SUA a transmis şi în cursul dimineţii, înaintea începerii şedinţei de plen a Camerei Deputaţilor, că orice acuzaţii de încălcare a legii de către demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin şi fără interferenţe.

Şi Ambasada Marii Britanii a transmis că Guvernul britanic recunoaşte importanţa luptei împotriva corupţiei în România şi necesitatea ca instituţiile sistemului judiciar să poată acţiona cu imparţialitate şi în spiritul unei independenţe depline.

Ambasada Olandei la Bucureşti a arătat, la rândul său, ca Olanda crede cu tărie că toţi oamenii sunt egali în faţa legii, apreciind că evoluţiile recente din Parlament pun în lumină probleme mai largi legate de atitudinile faţă de justiţie şi corupţie din România.

Şi Ambasada Germaniei a precizat că sprijină principiile Mecanismului de Cooperare și Verificare,  bazate pe valorile europene ale statului de drept şi pe care Guvernul României s-a angajat să le implementeze, scrie Mediafax.

Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA a cerut Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

Deputaţii au respins, marţi, în plenul Camerei, solicitarea DNA de avizare a urmăririi penale a premierului Victor Ponta, şi pentru conflict de interese.

În aprilie 2012 Ambasada SUA i-a retras viza de călătorie, cu două luni înainte de condamnarea sa definitivă, fostului prim-ministru român Adrian Năstase.

Foşti şi actuali oficiali guvernamentali din România şi Bulgaria se află pe o listă cu interdicţii de călătorie în Statele Unite, din cauza suspiciunilor de corupţie la adresa lor. Declaraţia a fost făcută de asistentul adjunct al secretarului american de Stat pentru Europa si Eurasia, în timpul unei audieri din Congresul american.

Vineri, în ziua discutării moţiunii de cenzură care, probabil, nu va trece, două mitinguri, unul organizat de PNL, celălalt de PSD vor avea loc în Capitală. Dacă protestatarii nu vor fi infiltraţi cu provocatori, ca cele două tabere să se poată lua la bătaie direct în faţa televiziunilor de ştiri, există posibilitatea ca acest cocktail inflamabil să se detoneze ulterior, după ora limită de derulare a manifestaţiilor.

La Bucureşti se anunţă o nouă vară fierbinte pentru statul de drept. La fel ca în 2012. Dacă am fi pe 17 iunie 1972, aş zice că avem de-a face cu un Watergate perpetuu! Doar capetele mari – preşedinţi sau premieri – nu cad sub tăişul anchetelor presei şi ale DNA! Păpuşarii cu bani şi influenţă sunt aceiaşi: puternicii oameni de afaceri din subsolul sistemului, despre care am mai scris! Ei au interesul dărâmării instituţiilor care le-au scapat de sub control!

 mb

Sursa foto: fanatik.ro

Mario Balint

Mario Balint

Ziarist profesionist din 1990. Jurnalist, analist şi consultant de securitate. Activităţi jurnalistice în presa scrisă, televiziune, radio. Fondator de publicaţii, realizator de emisiuni. De peste 20 de ani, corespondent de război. Corespondent special al Radio România Actualităţi. În prezent, redactor şef la Radio România Reşiţa. Autor a 16 volume de proză, reportaj, fotografie şi eseu. Studii de jurnalism şi securitate.

%d blogeri au apreciat: