A picat capul maFI(F)A! A picat capul maFI(F)A!
Wow! Acest material se voia, iniţial, a fi un basm cu zei pereni. Nu am ajuns mai departe de “a fost odată ca niciodată…”... A picat capul maFI(F)A!

Wow! Acest material se voia, iniţial, a fi un basm cu zei pereni. Nu am ajuns mai departe de “a fost odată ca niciodată…” când frusta realitate şi-a înfipt brutal colţii în retinele mele: “Sepp Blatter a demisionat!” Poftim!? Cum e posibil ca Zeus al fotbalului, înţeleptul Metusala, să demisioneze, mai ales că tocmai câştigase mandatul cu numărul 5?

 Feroce, departe de pocăinţă, Blatter afirma recent, de la înălţimea Măriei Sale, că o eventuală demisie ar echivala cu un autodenunţ. Cu ce pot fi avuţi la mână zeii? Contextul, desigur, este unul necruţător chiar şi pentru supraoameni. Înalţi oficiali ai FIFA au fost luaţi cu fulgi cu tot şi aruncaţi în dubele FBI. Autentic lynchian, operaţiunea a încercat să fie mascată de către alţi angajaţi FIFA cu ajutorul cearceafurilor pe de paturile opulente ale hotelului din Zurich de unde au fost ridicaţi respectivii capi ai mafiei, pardon, Fifei. În completarea pletorei de intervenţii abuzive ale americanilor în ciorbele Terrei, de data asta pasionaţii de fotbal şi nu numai salută cu entuziasm intervenţia SUA în sânul chintesenţei, poate, a corupţiei la nivel mondial.

Acuzele nu au darul de a ne impresiona pe noi, românii, însă nu-s nici de lepădat: spălare de bani şi corupţie în desemnarea gazdelor Campionatelor Mondiale din 2018 (Rusia) şi 2022 (Qatar). Surprinzător pentru mulţi, Blatter nu a fost pus sub nicio acuzare, ceea ce spune mai multe despre abilitatea acestuia decât despre inocenţa sa. Pentru că nimeni nu-i bănuieşte pe americani de intenţii pure, valul de arestări se trage de la indignarea acestora că nu au primit găzduirea turneului din 2022, deşi am o vagă impresie că nici cu gazda din 2018 nu-s tocmai de acord. Deoarece fotbalul este oglinda fidelă a măririi şi a decadenţei lumii în general, mizele găzduirii unui World Cup sunt colosale, fireşte, deci, pigmentate de interese. În fapt, fotbalul aglutinează armonios cu politica şi economia, aşadar, şi aceste seisme fac parte din noul şi vechiul Război Rece. În plus, decizia de a oferi CM Qatarului este una profund maladivă. 1.200 de muncitori se estimează că au decedat deja construind orbitoarele stadioane gazdă. Conform aceloraşi estimări, până la finalizarea infrastructurii necesare vor muri în total în jur de 4.000 de oameni.

Să rezumăm: corupţie şi spălare de bani la cel mai înalt nivel, un sistem bolnav ce colcăie de interese economice şi politice, un turneu final acordat tovarăşului Vladimir, unul şeicilor, cu costuri umane îngrozitoare, şi un preşedinte al FIFA, ce părea cusut de tron cu ajutorul a miliarde de relaţii şi învârteli, ce tocmai a câştigat un nou mandat. Ei, bine, acesta tocmai a demisionat deşi nimeni, absolut nimeni, nu s-a aşteptat la asta.

Să luăm seminţe şi bere şi să privim câte goluri vor da americanii în poarta casei corupţiei. Indiferent de motivaţia americanilor, să fie aceasta o şansă pentru dezinsecţia holurilor şi birourilor ONG-ului (nu e glumă, FIFA, deşi are în cont miliarde de dolari, figurează drept organizaţie NON profit!) din Zurich? Se spune că fotbalul e o religie. Dacă este aşa, Sepp Blatter nu e Papa, ci Dumnezeu. Iar în această seară tocmai s-a făcut om. Urmează crucificarea?

vb

Sursa foto : theguardian.com

Vlad Botgros

Vlad Botgros

Doctorand în științe politice în cadrul Universității de Vest din Timișoara. Licențiat în relații internaționale și masterat în dezvoltare internațională. Colaborare pe politică externă cu Centrul pentru Promovarea Culturii de Securitate. Articole științifice publicate în Political Studies Forum. .Apariții în diverse reviste literare și antologii de poezie naționale și internaționale. Activități de copywriting și proofreading. Arii de interes: ideologii politice, post-modernism/post-structuralism, analiză de discurs, studii culturale, teorie critică.

%d blogeri au apreciat: