Caravana DNA Caravana DNA
Caravana DNA a poposit și la Reșița. Copiii sau adulții copilăroși, dacă ar fi sosit, marți, curioși, să vadă înghițitori de săbii, clovni, îmblânzitori... Caravana DNA

Caravana DNA a poposit și la Reșița. Copiii sau adulții copilăroși, dacă ar fi sosit, marți, curioși, să vadă înghițitori de săbii, clovni, îmblânzitori de șerpi, tigri sau lei, acrobați, maimuțe sau cățeluși simpatici, ar fi fost dezamăgiți. Abia ar fi observat două mașini, cu numere anonime de București dar cu girofaruri, poposite în parcarea Consiliului județean. Înăuntru, o atmosferă extrem de apăsătoare. Funcționari care se preling pe lângă pereți, pe holuri, tăcuți, serioși, cu capetele în jos. Înalți funcționari publici ce preferau să stea la aer, pe afară. Chiar și jandarmul din hol, care vede zilnic ziariști, ne-a întrebat unde mergem. În alte zile, n-o face niciodată. Pe holul Consiliului județean, plin de jurnaliști, reșițeni și timișoreni. Așteptând o declarație, o fotografie, niște catușe, ceva. Nu a fost zgârcit la declarații avocatul Cosmin Bolosin, de acum o vedetă locală în lumea avocaților care apără un anume gen de clienți. Deși, nici el nu putea să spună prea multe. În biroul vicepreședintelui Ionesie Ghiorghioni, membrii ”caravanei”. Procurorii au administrat ceea ce ei numesc un flagrant, la al doilea om al județului, căruia i s-ar fi pus pe masa o revistă. Nu orice fel de revistă, ci una care conținea între copertele ei, 20.000 de lei. Povestea e mai complicată și mai lungă. Potrivit oamenilor legii, era o tranșă dintr-un procent de zece la sută pe care firma Camand Impex SRL (potrivit Mediafax) i-ar fi achitat vicepreședintelui, prin intermediul nepotului său, Cozmin Ghiorghioni, pentru a interveni în ideea ca sumele cuvenite lucrărilor prestate de firmă să fie plătite cu prioritate. Trafic de influență, deci, combinat cu un flagrant cam ciudat. Nu se știe nici acum dacă Ionesie Ghiorghioni a pus efectiv mâna pe bani sau nu. Pentru că la probațiunea unui asemenea flagrant îți trebuie amprente, etc, dovezi clare că urmăritul a luat banii. Mă rog, detalii juridice. Nu vreau însă să cad în capcana înclinării balanței, într-o direcție sau alta. Chiar nu doresc să apăr pe nimeni. Procurorii își fac treaba lor. Un pic ciudat e sistemul. Până la urmă, oricine îți poate înscena așa ceva. Oricine poate pretinde că te denunță. Chiar dacă ești nevinovat, în final, plimbările cu mascați și cătușe îți pun cruce imaginii publice. Iar Ionesie Ghiorghioni nu cred că avea atâta tupeu încât să pretindă omului de afaceri respectiv să-i dea banii tocmai la biroul său de la CJ. Dar mai știi? Ghiorghioni a spus doar avocatului său dar și la ieșirea din biroul percheziționat, că nu e vinovat și că totul e o înscenare politică. Nu a ieșit încătușat, așa că cine se aștepta la asta, a fost, probabil, dezamăgit.Sigur că oricine ar fi spus așa. Adevărul e că și Ianăș Roșeți, de exemplu, fostul director al Direcției de Patrimoniu a CJ, a spus la fel, inițial, după care a recunoscut tot. Dar nu doresc să stabilesc asemănări între cele două cazuri.  

Oricum, blândul patriarhalism al Reșiței și bucolicul Caraș-Severin au fost un pic deranjate de ceea ce numeam Caravana DNA. O caravană, însă, cu mascați, procurori, etc. Una la care nu plătești bilet de intrare. Spectacolul obișnuit al vieții românești din ultima perioadă. În zilele care urmează vor apărea noi și noi informații, pe măsură ce ancheta își urmează cursul. În ce ne privește, în calitate de istorici ocazionali ai clipei, nu putem decât să ținem cu adevărul: dacă Ionesie e vinovat să plătească! Dar dacă nu, avem, totuși, o problemă de sistem. Una care ține de o anumită apetență pentru telejustiție. În plus, poate ar trebui să luăm odată în colimator și firmele care s-au abonat la afaceri cu statul și care dau cu nonșalanță, șpăgi de milioane de lei, pentru lucrări și plăți preferențiale.   

DB

Sursa foto: greedyfourcolour.blogspot.com

Daniel Botgros

Daniel Botgros

Ziarist profesionist din 1990. Activitate jurnalistică la publicaţiile Tinerii, Timpul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Sud-Vestul, Măsura, Ziua de Vest. Redactor la televiziunea Terra Sat, redactor şi realizator de emisiuni la Radio România Reşiţa, realizator de emisiuni la Banat TV. Activităţi în domeniul PR. Autor a patru volume, de proză, reportaj şi eseu și al unui volum de jurnalism. Studii de jurnalism şi comunicare.

%d blogeri au apreciat: